Cerere mare pentru gazul care vine prin Bulgaria

Operatorul bulgar de gaze naturale, Bulgartransgaz, a anunțat finalizarea studiului de piață pentru capacitatea la punctele de ieșire din sistemul național de gaze, care includ atât punctul cu DESFA, cât și conducta IGB, relatează  energypress.gr.
După cum se precizează într-un anunț, indicatorii cererii pentru diferitele puncte sunt după cum urmează:
• 155,9 GWh/zi la Koulata-Sidirokastro (DESFA), cu o capacitate existentă de 66,6 GWh/zi;
• 302,2 GWh/zi la Negru Voda 1/Kardam și Rousse-Giurgiou, cu o capacitate existentă de 185,2 GWh/zi
• 182,4 GWh/zi în Stara Zagora (IGB), cu o capacitate existentă de 122,3 GWh/zi pe partea Bulgartransgaz.
Negru Vodă/Kardam este punctul pe unde se fac cele mai multe importuri de gaz în România, Bulgaria fiind țară de traznit pentru gazele rusești ce ajung în Europa via Turcia și pentru gazele azere. Se vede, din studiul aferent, că solicitarea de gaze pentru această rută este aproape dublă față de capacitatea existentă.
Pe baza rezultatelor de mai sus, operatorul bulgar demarează studii tehnice comune cu DESFA Grecia pentru creșterea capacității la punctul Kulata-Siderokastro, cu Transgaz din România pentru punctele proprii și cu consorțiul ICGB pentru punctul de interconectare cu conducta IGB.
După cum a spus directorul Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, cererea pe axa nord-sud este semnificativ mai mare decât ceea ce poate acoperi sistemul astăzi, în timp ce de câțiva ani ajunge la dublul cantității de gaze naturale. Pentru a atinge obiectivele statelor din regiunea extinsă de diversificare a ofertei, extinderea se consideră necesară. „Un factor cheie în creșterea cererii prin intermediul rețelei Bulgartransgaz este rolul sporit al GNL și al noilor terminale din Grecia, precum și planurile de creștere a fluxurilor prin Coridorul de Sud”, a subliniat Malinov.
Noile studii tehnice anunțate urmează să fie finalizate până la jumătatea lunii ianuarie, în timp ce procedurile de consultare vor urma până la jumătatea lunii februarie. Planurile vor fi apoi înaintate autorităților naționale spre aprobare cu scopul de a efectua o etapă obligatorie a cercetării de piață la începutul lunii iulie 2024.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1085 Articole
Author

2 Comentarii

  1. gazele vin de la rusi prin turcia si apoi bulgaria….daca turci închid robinetul cum a amenintat erdogan…..nasoala treaba la iarna…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.