Cu cât a redus Rusia exporturile de gaze

Gazprom a redus cu 27,6% exporturile de gaze în primele cinci luni din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, din cauza campaniei militare din Ucraina, şi a refuzului unor clienţi de a plăti gazele în ruble, relatează EFE.

„Vânzările în străinătate au fost de 61 miliarde metri cubi, cu 27,6% mai mici (minus 23,2 miliarde metri cubi) faţă de aceeaşi perioadă din 2021”, a anunţat compania rusă de stat într-un comunicat publicat pe contul de Telegram.

Potrivit Gazprom, exporturile „se realizează în conformitate cu solicitările confirmate”.

Compania rusă a citat datele Gas Infrastructure Europe, conform cărora depozitele subterane de gaze europene conţin 10,4 miliarde metri cubi de gaze, şi vor avea nevoie de 42 miliarde mc în plus pentru a atinge 90% din capacitate.

Cu toate acestea, Gazprom a semnalat că Europa are încă timp să înmagazineze o cantitate suficientă de gaze pentru a face faţă unei ierni normale.

Pe de altă parte, compania rusă a informat că în primele cinci luni ale acestui an a redus nivelul de extracţie.

„În perioada ianuarie-mai 2022, Gazprom, conform datelor preliminare, a extras 211,4 miliarde metri cubi de gaze. Asta înseamnă cu 4,8% mai puţin (minus 10,6 miliarde mc) comparativ cu anul trecut”, menţionează compania.

Potrivit Gazprom, furnizările pe piaţa internă s-au menţinut în primele cinci luni la nivelul din 2021, deşi în mai au fost mai mari cu 17,7% faţă de perioada similară a anului trecut, fiindcă această lună a fost una dintre cele mai reci luni mai de când se fac monitorizări.

„În acest context, furnizările de gaze către consumatorii ruşi au marcat 22 de recorduri zilnice, din ultimii 10 ani. Majoritatea recordurilor au avut loc în a doua jumătate a lunii şi între 3 şi 5 mai au fost stabilite trei recorduri istorice absolute zilnice”, a semnalat compania.

Gazprom a anunţat, de asemenea, că exporturile de gaze în China prin gazoductul Sila Sibiri (Forţa Siberiei) continuă să crească.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Rusia nu va sista exporturile de gaze catre nicio tara importnata din Europa din cauza ca are nevoie de banii europeni.
    Ca sa-si arate muschii, au sistat doar catre tari de mai mica impirtanta si cu consum redus.

  2. Problema :
    fiind date preturile :
    https://tradingeconomics.com/commodity/natural-gas
    Natural gas (USD/MMBtu)
    03 iun 2021 3.97
    23 feb 2022 4.35
    02 iun 2022 8.85
    si cunoscandu-se faptul ca exportul gazelor a scazut in ultimul an cu 27.4 % ( deci
    la 72.6 %)
    sa se calculeze suma incasata in plus de catre Rusia.
    Rezolvare
    V-V gazului exportat in 2021
    S1 –suma incasata in 2021
    S2 –suma incasata in 2022
    2021 : V*3.97=S1
    2022 : 0.726*V*8.85=S2

    S2/S1= 0.726*V*8.85 / V*3.97 = 1.61
    Deci S2=1.61*S1
    Importatorii au platit cu 60% mai mult la un volum de trei sferturi importat

    Michteaux !

  3. Acelea sunt preturile gazului american.Pt Europa preturile sunt diferite,au crescut într-adevăr enorm, pt cei ce nu aveau contracte pe termene lungi la preturi mai avantajoase.Inteleg de asemenea ca pt a redirectiona gaz către Asia, rusii au făcut discont.uri mari.Asa ca prețul de la bursa nu este neapărat și prețul cu care se fac tranzacțiile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.