Cum şi-au protejat şefii BNR banii de inflaţie

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cel mai bine plătit salariat din instituţie, cu un venit net anual de 960.752 de lei în 2021 (echivalentul a 16.200 euro/lună), a făcut plasamente în hârtii de valoare (titluri de stat, certificate, obligaţiuni) de peste 1 milion de lei (1.010.817 lei).

Potrivit datelor din declaraţia sa de avere, în privinţa depozitelor bancare noi sau a conturilor curente noi ale guvernatorului se observă preferinţa pentru valută în ultima perioadă.

Astfel, în 2021 Isărescu a constituit trei depozite în euro, toate la BCR, suma cumulată fiind de 15.539 de euro. Tot la BCR, dar în 2022, guvernatorul BNR a mai constituit un depozit de 5.583 de dolari. Puterea de cumpărare a românilor s-a erodat în ultima perioadă.

Deponenţii la bănci au fost penalizaţi câţiva ani, în condiţiile în care ratele dobânzilor remunerate de bănci la depozitele bancare au fost mult mai mici decât inflaţia, iar 2022 a adus o explozie a inflaţiei, rata anuală sărind în iunie de 15%.

Conducerea BNR are preponderent plasamente în titluri de stat, depozite bancare în euro, dolari şi lei, dar şi investiţii în acţiuni la bursă şi în fonduri de pensii, alături de colecţii numismatice, tablouri, bijuterii, ceasuri şi alte obiecte de artă şi cult.

Al doilea cel mai bine plătit membru al conducerii BNR, Florin Georgescu, a încasat anul trecut venituri salariale de 913.616 de lei, câştigul lunar fiind de 76.130 lei (15.470 euro/lună). El figurează cu un depozit în dolari, constituit în 2021 la BCR, într-un cont curent sau echivalent (inclusiv card), în sumă de 60.755 dolari.

Cristian Popa şi Csaba Balint, cei mai tineri membri ai boardului BNR figurează şi cu investiţii pe piaţa de capital, în acţiuni listate la bursă, dar şi plasamente în fonduri de pensii sau în fonduri de investiţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Raportul dintre castigurile salariale si conturile declarate este infim,e clar ca escrocii astia au mult mai multi bani!Depozite de cateva zeci de mii de euro are cam fiecare gospodar ..va obositi cu articolul de pomana
    52.000 de romani au depozite de peste 100.000 euro ,in total 11,5 miliarde euro,asta numai in Romania(date 2021) :))
    Cam 8000-10.000 romani intra anual in aceasta clasa (+100.000)
    Totalul depozitelor populatiei este de cca 60 miliarde euro echivalent,va dati seama,numai in Romania, la vedere, plus alte zeci si sute de miliarde euro in strainatate

  2. Mda … si unde mai pui ca se zice ca acest Shylock local are si citeva tone de aur, puse la pastrare in Banca Angliei … gurile rele si bombonitoare vorbesc pe la colturi ca cica ar fi banii romanilor, dar asta e o „legenda urbana” …

  3. jegurile din ce in ce mai avute din talharii si furaciuni asupra noastra si a Tarii, noi din ce in ce mai saraciti. haai maaah, ca meeerge shh-ashaaa mah !!

  4. Ultima oara Manole a fost propus si sprijinit de Tariceanu pentru a ramane agatat de sacul cu banii romanilor. Acesti ultimi ani au fost si cei mai nenorociti pentru tara.

  5. ce-aveți mă, cu ei ..??astia-s romanii ,, adevarati ,,…!!!!

  6. Păi a cam încurcat-o domnul Mugur. Că așa cum a susținut prietenul poporului, domnul Năsui, euro și leul sunt cam pe drojdie. Nu se pricepe deloc domnul Mugur ăsta.
    E bine, totuși, că a investit în titluri de stat. Mă întreb, or fi ale Statului Român, sau ale altui Stat?

  7. Deștept tovarășul Isărescu care nu pune toate oule în același cos. A cam dat-o in bara cu euro dar a nimerit-o cu dolarul. Despre leul jigărit, nu am comentarii!

  8. Oamenii Securitatii – turnatorii -, au fost mari si pe vremea lui CEasca si dupa vremea lui . Guvenatori , episcopi , rectori de univ. , ministri … unii si astazi … manole , petrov, horia , etc . Este atit de greu sa dai o lege prin care turnatorilor si ofiterilor lor sa li se interzica ocuparea unor functii publice ? PT. ca au incalcat drepturile omului , si sa raspunda penal pt. asta ?

  9. Oare mi-o împrumuta și mie, domnu’ Mugur, fro 150 dă parai că să-mi cumpăr șî io un baril dă petrol?
    Ca să-mi pun la iarnă în lampă. Că aia și luminează și încălzește.
    Vedeți că am cerut parai? Deci n-o să-l cumpăr dă la ruși.
    Trăiască solidaritatea capitalistă ioropeană!

  10. Cine sînt moștenitorii acționarilor BNR (de la 1901 pînă la 1947 BNR a fost 100% privată) de n-a venit unul după niscai despăgubiri? De aici încolo bănielile de tot felul curg.

  11. Decat sa bateti campii si sa va uitati la capra vecinului, mai bine ati invata de la ei ce sa faceti in vremurile astea de rahat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.