Datoria Moldovei față de Gazprom, din nou pe tapet

Datoria Moldovei față de Gazprom a fost dezbătută de  șeful Institutului pentru Probleme Regionale, Dmitri Zhuravlev, la postul de radio Sputnik.
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că există dovezi că datoria țării față de Gazprom nu este de 700 de milioane, ci de nouă milioane de dolari. Sandu a dat vina pe firma rusă și pentru datoriile părții moldovenești pentru gazele consumate.
„Avem dovezi care spun că datoria Republicii Moldova nu este de 700 de milioane de dolari, ci de nouă milioane de dolari. Aici mai avem întrebări, întrucât Gazprom este acționar al Moldovagaz și este responsabil de datorii”, a spus Sandu la Radio Moldova citată de RIA Novosti.
La radioul Sputnik, Dmitri Zhuravlev, directorul științific al Institutului de Probleme Regionale, profesor asociat la Universitatea Financiară din subordinea Guvernului Rusiei susține că Rusia ar trebui să meargă în justiție, în ciuda lipsei perspectivelor pentru o decizie corectă.
„Noi numărăm volumul de gaze, iar autoritățile moldovenești numără tot felul de reduceri și bonusuri pe care, de fapt, nimeni nu le-a promis. Numărăm: ați primit atâta benzină, prețul este așa și cutare, plătiți bani. Dar ei spun: „Nu, ne datorezi la prețuri reduse”. Dar întrebarea principală este aceasta: Moldova, în principiu, vrea să plătească pentru gazul rusesc? (…) Moldova nu poate „în niciun caz, să cheltuiască 9 milioane de dolari pe gaz. Atât cheltuiește un oraș de dimensiuni medii”, a spus Dmitri Zhuravlev.
Expertul susține însă deși o chemare la judecată „nu este foarte promițătoare din simplul motiv că nu vom găsi o instanță obiectivă în Occident pentru Rusia, iar Moldova nu recunoaște nicio altă instanță decât cea europeană. Dar acest lucru mai trebuie făcut pentru ca mai târziu să nu ne întrebăm de ce nu am încercat”, spune Dmitri Zhuravlev.
El a mai menționat că Rusia are dreptul de a nu reînnoi contractul și de a opri livrările de gaze către Moldova.
„Nu vor da banii. Pe baza acestui lucru, putem opri furnizarea de gaze. Cred că acest lucru ar trebui făcut. Dar aceasta este părerea mea”, a adăugat politologul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

  1. Maia, scoate banii ! Aaa … zici ca n-ai ? Pai iesi(editat)

  2. Pai moldovenii tot romani sunt. Si ia ghiciti cine conduce in topul UE la manglit? Romanii…

  3. In final rușii vor fi datori pentru gazele pe care le-au livrat soldovenilor hoți !

  4. Rusia ar trebui sa dea un Comunicat international prin care cheama Romania la negocieri pentru reintoarcerea Tezaurul roman la Bucuresti… Romania nu se va duce, ca nu vrea Tezaurul….Dar, pentru a demonta o minciuna romaneasca de un secol, o minciuna prin care Romania a bagat pe romani in Razboi mondial, Rusia ar trebui sa mearga pana la capat…Deci, documentele de predare la Moscova exista, de Confiscare a Tezaurului de Guvernul sovietic la 1918 exista… Rusia ridica Sechestrul pe Tezaur daca Romania recunoaste agresiunea militara la Chisinau in 1918….

  5. Unde merge milionul merge si mia
    Platim pt ucrainieni,ar fi culmea sa nu platim si pt fratii nostri.Banii avem,de imprumut.

  6. Maia-Oaia sa ceara gaze de la madam Nula si de la Gyurry, care au crescut-o in spiritul rasei ” alese ” si au invatat-o sa faca gheseft inselandu-si partenerii. @corectorule: sholdovenii de azi nu mai sunt romani, ci un amestec de moldoveni corciti cu rusi si cu khazari. Acolo se bat pe putere jewishii lui Maia cu cei ai lui Shor, ba isi mai baga coada si ai lui Jidelenski. Romania ar trebui sa nu le dea nimic. Nu merita sa tremuram noi pentru ei.

  7. Pai a fost un audit extern acum doua luni cerut de Moldova si datoria era oficial de 500 milioane probabil fara penalizari si cu ceva reduceri. A fost si articol pe Cotidianul. Acum a ajuns la noua milioane??? Sorosista asta e o mincinoasa patologica. Probabil se consulta cu Macovei.

  8. Ce treaaba are Rusia cu problemele intraromanesti. Basarabia a fost luata de rusi in 1812 si a inceput un lung proces de deznationalizare,deportari si aducerea de colonisti rusi si ucrainieni. Ei,rusii sunt slavi,romanii sunt latini. intersectia e vida!

  9. Parca cu ceva timp in urma madam Maia Sandu sustinea ca Republica Moldova nu are nici-un fel de datorie si totul este o inventie a rusilor.Acum recunoaste ca de fapt are o datorie doar de noua milioane de dolari .Pai cind a spus adevarul madam Maia Sandu ,prima data cind spunea ca nu exista nici-o datorie ,sau acum ? A incercat ea sa ii fenteze pe rusi, dar nu prea a tinut si veti vedea ca la cele noua milioane de dolari recunoscuti acum de Maia Sandu, se vor mai adauga inca niste milioane de dolari.Din pacate nu ii va platii Republica Moldova si tot fraierii care vor sarii sa o ajute si sa ii plateasca ei datoriile.

  10. Ce treaaba are Rusia cu problemele intraromanesti. Basarabia a fost luata de rusi in 1812 si a inceput un lung proces de deznationalizare,deportari si aducerea de colonisti rusi si ucrainieni. Ei,rusii sunt slavi,romanii sunt latini. intersectia e vida!

  11. @ andrei ionescu 11:05
    De la cine a fost luată Basarabia în 1812 și cum ?
    Le căZuse Otomanilor din buZunar și Rușii au gasit-o pe stradă ?
    Eeeeeh ? măRog…😜

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.