JURNALUL PANDEMIC (18)

În acest spațiu, puteți citi opera lui Gheorghe Schwartz – Vocalize în do de sus sau mirificele avantaje ale lui SARS-COV-2, cel răsfățat drept „Noul Covid 19” (Cele 124 de Corespondențe necenzurate din Republicile Vandana în vremea pandemiei) apărut la Editura Junimea Iași în 2021

104. Corespondența 100

De unde are lumea bani pentru minunile expuse prin COVID, COMOD, PRACTIC, FĂRĂ CUSUR?

De unde?

1. Știind că este iminentă foarte curând o nouă normalitate, prin gloriosul APROPIAT MOMENT AL IEȘIRII DIN PANDEMIE, așa cum suntem anunțați pe toate canalele informaționale, oamenii își dau și ultimele economii pe minunile expuse în farmacii. Dacă tot ne așteaptă belșugul, de ce să nu profităm chiar cu un pic înainte de ceea ce ne așteaptă? Și, în afară de asta, din pricina restricțiilor din lunga perioadă a infectărilor, lumea neieșind din casă decât pentru strictul necesar, nici n-a cheltuit prea mult. Ce rost are să țină banii în casă sau la băncile care oferă cu generozitate dobânzi de 1,52%, când ai posibilitatea de a profita pe loc de ofertele uluitoare din partea științei, care s-a dezvoltat atât de mult, aducând viitorul cel mai fantastic în prezent?

2. Iar cine nu a făcut suficiente economii renunță la ceea ce nu-i este absolut necesar și, din ceea ce vinde la consignații, investește tot în produsele COVID, COMOD, PRACTIC, FĂRĂ CUSUR. (Pe lângă merceriile și magazinele specializate în articole de pescuit, urmare unei cereri insistente a cetățenilor, s-au deschis și consignațiile și dughenele de amanet.)

3. Cei ce nu au nici economii suficiente și nici ce să vândă din casă sau să amaneteze, au la dispoziție prietenoasele uși deschise în palatele băncilor. Primiți cu o politețe lipicioasă, această categorie poate lua credite cu o dobândă pornind doar de la 9,8% și cu banii primiți își pot satisface o bună parte din capricii. Creditul cu dobânda care PORNEȘTE doar de la 9,8% se consideră că poate fi returnat până la apariția următoarei pandemii. Cel puțin așa afirmă cei mai importanți finanțiști ai lumii.

În altă ordine de idei, astăzi s-au deschis și terasele. Din păcate, după o analiză minuțioasă s-a decis – pentru binele populației! – să fie închise merceriile și magazinele specializate în articole sportive. Ca un semn de clemență, acestea vor fi totuși accesibile în raioane speciale din marile farmacii devenite adevărate Mall-uri. (Depinde de la care farmacie vrei să cumperi. În unele, pentru un mosor de ață albă trebuie să achiți și prețul pentru niște suplimente alimentare indicate pentru diabetici, la altele doar în contul unui mosor de ață neagră trebuie să cumperi suplimente alimentare indicate pentru astmatici, în vreme ce pentru o papiotă de ață gri primești bonus trei nasturi alături de bonul pentru pastă de prins proteza – valabilă și pentru două proteze.)

105. Corespondența 101

Librăriile și bibliotecile vor rămâne închise până la dispariția completă a pandemiei

Revenind la minunatele produse din gama COVID, COMOD, PRACTIC, FĂRĂ CUSUR, acestea sunt livrate în orice farmacie cu niște cărți tehnice indispensabile (care costă doar 10% din prețul produsului propriu-zis1). Investiția în cărțile tehnice este utilă nu numai pentru a te putea descurca în folosința aparatului COVID. COMOD, PRACTIC, FĂRĂ CUSUR achiziționat, ci și pentru că arată extrem de intelectual dacă le pui în bibliotecă, mai ales că, de când cu pandemia, și librăriile sunt închise. Cărțile beletristice și tehnice se vând în farmacii și sunt tot mai puține. (Într-o emisiune de la Canalul 101, celebrul academician Ron Becket, cel ce a publicat un volum conținând studii amănunţite asupra avantajelor oferite de boiaua dulce comparativ cu cea iute, a explicat extrem de sugestiv de ce librăriile și bibliotecile vor fi ultimele ce se vor deschide. Praful de pe cărți este „o gazdă predilectă pentru Coronavirus SARS-COV-2, virusul răsfățat drept COVID-19”. Academicianul Ron Becket, pe cât de elogiat în Republica Umanistă Vandana pentru aprecierea boielei dulci, nu este acceptat deloc în Republica Democratică Vandana, unde a fost chiar declarat persona nongrata. Noroc doar că și în Sud există savanți, de data asta savanți adevărați. Unul dintre ei, academicianul Romuald Ibn Smith, a demonstrat fără putință de tăgadă că tocmai boiaua iute se bucură de calitățile enunțate de Becket în favoarea boielei dulci. Cu toate acestea și în Republica Democratică Vandana s-a decretat că librăriile și bibliotecile vor rămâne închise până la dispariția completă a pandemiei, chiar și raioanele cu cărți în Farmaciile – Mall-uri, , bineînțeles în afara celor tehnice pentru produsele din gama COVID, COMOD, PRACTIC, FĂRĂ CUSUR. Desigur că acele volume au fost analizate cu aparatură de ultimă generație, dovedindu-se că reprezintă singurele tomuri opace la SARS-COV-2, virusul răsfățat drept COVID-19, din cauza cotoarelor din metal nobil care arată atât de bine pe raftul de acasă, justificând-și prețul.)

Vă mulțumim pentru înțelegere!

106. Corespondența 102

Și tot despre cărțile tehnice ale produselor din gama COVID, COMOD, PRACTIC, FĂRĂ CUSUR

Din păcate, trebuie să consemnez că un număr tot mai mare de cusurgii adresează public reproșuri celor ce au conceput cărțile tehnice ale produselor din gama COVID, COMOD, PRACTIC, FĂRĂ CUSUR. Acești indivizi susțin, nici mai mult, nici mai puțin, că textele sunt de neînțeles deoarece abundă în termeni tehnici pentru care marea masă a cumpărătorilor nu este pregătită să le cunoască și pentru că sunt pline de abrevieri de genul A.D.E.R.D.F., S.C.D.E.R.F. sau D.S.F.E.R.T.R.P. etc. Or, nu toată lumea, spun ei, pricepe sensul acestor majuscule.

Bineînțeles că acuzele de felul acesta sunt vădit rău intenționate, antipatriotice și ținând de practica elitistă a forțelor antidemocratice.

La prima acuză, „Textele sunt de neînțeles deoarece abundă în termeni tehnici pentru care marea masă a cumpărătorilor nu este pregătită să le cunoască” răspunsul autorităților este simplu: „În practica juridică internațională, invocarea necunoștinței de cauză nu este admisibilă nici drept circumstanță atenuantă și, cu atât mai puțin, drept scuză. Pe cale de consecință, nu este admisibilă nici nerespectarea, ignorarea sau neacceptarea regulilor de utilizare rațională și în plină securitate a produselor din gama COVID, COMOD, PRACTIC, FĂRĂ CUSUR. Exemplele invocate demonstrează o pregătire din care lipsesc cele mai elementare noțiuni atât tehnice, cât de cultură generală, faptă care în sine este penalizabilă, deoarece dovedește că petentul nu a urmat nici măcar cursurile obligatorii ale învățământului primar.”

La cea de a doua acuză, cum că „textele sunt pline de abrevieri de genul A.D.E.R.D.F., S.C.D.E.R.F. sau D.S.F.E.R.T.R.P. etc., deși nu toată lumea, pricepe sensul acestor majuscule”, răspunsul oficialilor este la fel de convingător. „Știut fiind că în plină pandemie, resursele financiare ale populației au scăzut din motive obiective, faptul de a introduce în textele tipărite abrevieri cu majuscule este o dovadă de bun-simț și de solidaritate cu cumpărătorii, deoarece folosirea cuvintelor întregi ar mări nepermis lungimea înscrisurilor, ceea ce ar duce la prețuri mai mari la achiziționarea frumoaselor Cărți tehnice.”

Pentru ca aceste răspunsuri să fie și mai concludente, s-a cerut unui eșantion semnificativ de cumpărători să explice cum a înțeles fiecare fraza din Cartea tehnică a „Aparatului automat de rearanjat mobila din bucătărie după completarea ei cu dispozitivul BN2C9 de recoltat, achiziționat și transportat acasă a legumelor necesare pentru meniul dorit”. Răspunsurile subiecților au dovedit că înțelegerea cea mai adecvată o au absolvenții de liceu, absolvenții cu studii de licență și cei care au doar patru clase primare. Doctoranzii și elevii de gimnaziu au întâmpinat anumite dificultăți. Totuși, absolut toți cei chestionați au fost în stare să folosească frumoasele cărți pentru ceva util (cornete pentru semințe, capace pentru oalele de lapte, greutăți să nu zboare hârtiile de pe masă etc.). Asta chiar dacă majoritatea nu se ghidează pentru utilizarea corectă a minunatului „Aparat automat de rearanjat mobila din bucătărie după completarea ei cu dispozitivul BN2C9 de recoltat, achiziționat și transportat acasă a legumelor necesare pentru meniul dorit”.

Astfel s-a decis ca orice fel de critică a Cărților tehnice să fie socotită infracțiune penalizabilă cu o amendă egală cu de două ori prețul aparatului la care este atașată respectiva Carte tehnică.

Notă: în funcție de starea epidemiologică, copiii din clasele impare vor învăța de acasă, iar cei din clasele pare vor învăța în clasicul sistem „față în față”.

107. Corespondența 103

Farmaciile – Mall-uri

Până să sosească mult așteptata clipă a atât de gloriosului APROPIAT MOMENT AL IEȘIRII DIN PANDEMIE, așa cum suntem anunțați pe toate canalele informaționale, nerădători, deocamdată oamenii încearcă să revină măcar la „vechea normalitate”. De când s-au relaxat restricțiile de mobilitate, drept semn de bunăvoință a autorităților, deși gradul de infectare este mai mare decât a fost atunci când nu aveai voie să ieși din casă decât la anumite ore și pe baza unei Declarații pe proprie răspundere, lumea își caută vechile tabieturi. (Și psihologii recomandă acest lucru, mai ales după ce s-a stabilit statistic faptul că reintegrarea în grup a scăzut numărul de sinucideri și de internări a pacienților cu grave depresii.) Și unde să te duci? Păi, fie la Farmaciile – Mall-uri (mai ales când vremea nu permite plimbările în aer liber), fie la un picnic într-un cimitir. Acelea sunt și locurile unde restricțiile sunt cele mai blânde.

În marile Mall-uri – Farmacii, în zilele impare nici măcar nu trebuie să porți mască dacă respecți distanța socială prevăzută în lege. (Dar doar în zilele impare!) Chiar și numai acest lucru este esențial pentru scăderea nivelului depresiei, ne spun aceiași psihologi. Când vezi fețe și nu măști, parcă se leagă o comunicare, chiar dacă nu cunoști persoana respectivă. Treptat, în Farmaciile – Mall-uri s-au deschis și celelalte prăvălii, așa că, dacă vrei să cumperi ceva, nu trebuia să iei și medicamente. Măsură, desigur, populistă, luată la insistențele opoziției. Așa că numerosul personal al farmaciilor (32,43% din populația activă) a pichetat sediul Guvernului până s-a revenit, după doar două zile, la raioanele cu mărfurile din celelalte prăvălii în incinta farmaciilor. (Desigur cu excepția merceriilor și, după caz, a magazinelor specializate în articole de pescuit. Dar multe dintre acestea, trebuie spus, au încălcat regulile și sfidând chiar și bunăvoința excepțională ce li s-a arătat, au început să vândă și alte produse, mai ales boia, țigări și lenjerie intimă. Cei ce au luat în derâdere legile, au fost aspru amendați și au fost obligați să-și suspende activitatea. Dar tot aici trebuie arătat încă un lucru. Deoarece persoanele care fumează pot pe parcursul exercitării acestui viciu să-și scoată masca de pe față, numărul fumătorilor a crescut exponențial și chiar și cei ce de fapt nu fumează țin între dinți țigări fără nicotină. Numai să nu fie obligați să poarte mască! De ieri a apărut o Hotărâre de Guvern prin care oamenii de ordine, polițiștii, jandarmii și medicii veterinari au dreptul de a controla tipul țigărilor folosite de cei ce nu poartă mască. Singurele țigări permise sunt doar cele vândute de farmaciile care au pe ușă semnul distinctiv, iar fiecare pachet este comercializat cu o cutie conținând 32 de vitamine, așa-numitele ELIXIRE ALE SĂNĂTĂȚII.)

Da, și în Mall-urile – Farmacii, tot ce se poate cumpăra este vândut împreună cu medicamentele cele mai des folosite în tratamentul platexului cobutus cronic, o boală care, spre fericire, nu există.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Notă: în așteptarea APROPIATULUI MOMENT AL IEȘIRII DIN PANDEMIE, în ultimele 24 de ore au apărut 4536 cazuri noi de infectare și „au pierdut lupta cu virusul” 234 persoane în Republica Democratică Vandana și s-au infectat 3477 persoane și „au pierdut lupta cu virusul” 233 persoane în Republica Umanistă Vandana.

108. Corespondența 104

Picnic în cimitir

Dacă vremea o permite, nu numai natura, dar și oamenii exultă. În grupuri de maxim trei persoane (maxim cinci, când fac parte din aceeași familie) parcă toată populația țării iese la iarbă verde. Cum accesul în parcuri sau în păduri este încă interzis, cimitirele sunt gazda a mii și mii de oameni. Motivul pentru care în cimitir se poate merge, dar altundeva în natură nu, este acela că în cimitir se află punctele de lucru ale numeroaselor firme de pompe funebre, iar contactul cu acestea nu numai că este permis, dar chiar indicat. În timp de pandemie se ivesc mai multe cazuri de deces – sau de „pierderea luptei cu virusul”, cum se spune atât de emoționant în Comunicatele zilnice – această tristă realitate riscă să provoace înghesuială la firmele care se ocupă de înmormântări. Iar înghesuiala, după cum bine se știe, este total interzisă și drastic amendată, spre binele cetățenilor. Așa că, deși pierd fonduri importante la buget din diminuarea înghesuielii la societățile de pompe funebre, autoritățile, dând dovadă de solidaritate cu națiunea greu încercată, sfătuiește fiecare familie să meargă la punctele de lucru ale numeroaselor firme de pompe funebre amplasate chiar în cimitir pentru a plăti un avans fiindcă nu se știe niciodată când îi vine viețuitoarei rândul să „piardă lupta cu virusul”. Această prevedere civică împiedică aglomerația de care am vorbit, dar stabilește și prioritatea la înhumare sau la incinerare. „Dacă ți-ai iubit cu adevărat aproapele, după cum îți place s-o arăți, este semn indubitabil de fățărnicie să lași decedatul să stea la coadă! Ce-o să spună cei ce te cunosc?” Asemenea înscrisuri sunt peste tot pe străzile ce duc la cimitir. Așa că oamenii se duc la magazinele de pompe funebre din oraș (sat) și își rezervă un număr de ordine la un preț absolut modic pentru discuția de la punctul de lucru al respectivei firme din incinta cimitirului. Acolo au loc conversațiile decisive pentru avansul plătit, arătând astfel că ți-ai iubit cu adevărat aproapele „care a pierdut lupta cu virusul”. Acesta vei putea fi chiar tu, așa că vei părăsi această lume împăcat cu gândul că ai sfârșit cumpătat o viață echilibrată. Iar cei ce te cunosc n-o să aibă decât cuvinte apreciative la adresa ta. Avansul pentru înmormântare diferă de la firmă la firmă, în funcție de categoria serviciilor cerute („că numai o dată moare omul!”) și de talentul negociatorilor.

Și dacă tot este indicat să faci acest drum la cimitir, întinzi o pătură printre morminte și te bucuri de un picnic sănătos printre strămoșii aflați și ei pe aproape.

109. Corespondența 105

Un paradox: creșterea demografică în ciuda dispozițiilor de păstrare a distanței sociale de cel puțin un metru și jumătate

Deși nu se spune prea apăsat, populația din cele două state vandane în aceeași măsură frățești și surori, a scăzut drastic în ultimii ani. Nu se prea spune, dar motivul este că tinerii pleacă să-și facă un rost în locuri unde nivelul de trai este mai ridicat, unde posibilitățile de afirmare sunt mai numeroase și unde pot să-și ridice mai mult calitatea profesională. Dar iată că a venit pandemia, oamenii au fost obligați să rămână în casă, ieșirile la distracții n-au mai fost posibile, chiar și întâlnirile la locurile de muncă au devenit mai rare, tehnica permițând lucrul de acasă.

În aceste condiții speciale, rămânând acasă, lumea n-a mai ținut cont de obligativitatea de a păstra distanța socială de cel puțin un metru și jumătate. Acesta este un fapt ușor de dovedit. Nu se pot face copii respectând distanța socială de cel puțin un metru și jumătate. Personalități de cel mai înalt prestigiu (Academicianul Doctor Doctor honoris Causa Julius Zimberlan, Academicianul Profesor Doctor Ron Becket, Academicianul Doctor Ramses W. Grabsteter, cel care a realizat și a susținut o minunată teză de doctorat cu titlul „Pandemia Covid 19 – o sursă excepțională de dezvoltare pentru un viitor de aur”, strălucitul Academician Doctor Gumbach Geza, Academicianul Doctor S. Ch. Blauspitz și, binenînțeles cunoscutul enigmatic Doctor Ciu Ciu Smigdal), toți au afirmat cam același lucru pe micul ecran. Nu se poate procrea păstrând distanța socială reglementară de cel puțin un metru și jumătate între subiecți. Această uimitoare unică unanimitate între spusele unor savanți care de regulă nu sunt de acord unul cu celălalt („din disputele științifice se naște progresul!”) a obligat autoritățile să analizeze situația cu multă responsablitate.

După lungi dezbateri, inclusiv în Parlament, s-a decis să fie permise „procedurile legale de concepere a unui copil doar între soți legitimi și într-un interval orar bine justificat și anunțat din timp”. Nerespectarea acestei Dispoziții – în vigoare numai pe timpul pandemiei – se pedepsește cu amendă și cu muncă în folosul comunității. (De parcă procrearea nu este și muncă în folosul societății? întreabă deputatul Hans Klopotnikov, votând împotriva acestei legi, iar multîndrăgitul cuplu comico-liric Martsipann și Radomir îi este alături prin cupletul care se numește chiar așa: „Plăcuta muncă în folosul societății”.

1 Introducerea unui preț pentru cartea tehnică de doar 10% din valoarea produsului cumpărat este, desigur, în favoarea clientului, astfel cărțile tehnice nemaifiind gratuite, primesc un spor de autoritate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.