Kelemen Hunor: „Aş face anticipate în acest an”

FOTO: Kelemen Hunor la Congresul UDMR de la Cluj-Napoca, Facebook.com

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a afirmat că, dacă ar decide singur, ar opta pentru alegeri anticipate, pentru că 2024 este un an de „stagnare” şi este necesară o majoritate stabilă la guvernare.

„Dacă eu aş fi cel care decide singur, eu aş face anticipate în acest an. Trebuie să fim de acord cu toţii, cei care formăm o majoritate, apoi trebuie să fie de acord şi preşedintele ţării, fiindcă fără el nu poţi să faci anticipate. Şi trebuie să explici în primul rând cetăţenilor. De ce aş face eu anticipate, dacă ar fi după mine? Anul 2024 este un an electoral. Se întâmplă foarte rar ca să avem toate alegerile într-un singur an – din mai, până în noiembrie. Asta înseamnă, cunoscând cât de cât ce înseamnă un an electoral, că administraţia centrală în primul rând se va aşeza, va aştepta să vedem ce se întâmplă”, a declarat Kelemen Hunor la TVR Info.

Potrivit acestuia, „nu va fi o instabilitate, ci pur şi simplu va fi o stagnare”.

„Trebuie să ai într-un astfel de an ceva foarte solid şi foarte bine stabilit – Guvernul şi Parlamentul. Poţi să faci anticipate cu această idee – 2024 să fie Guvern stabil, Parlament şi majoritate votată, legitimă, şi nu te mai uiţi, şi administraţia funcţionează. Trebuie să ai trei – patru proiecte, avem, pentru care nu trebuie să ne oprim un an de zile, inclusiv PNRR-ul, inclusiv alte lucruri importante, fondurile structurale, Schengen şi aşa mai departe. Nu poţi să pierzi un an. Celelalte alegeri n-ai cum să mişti, europarlamentare sunt în mai, în toată Europa, în săptămâna stabilită de Comisie şi de Parlament, apoi localele nu pot fi aduse mai aproape, nici nu pot fi împinse doar în anumite situaţii şi prezidenţialele nu se pune problema. Parlamentarele da. Anticipatele parlamentare nu au fost făcute în 33 de ani, dar într-o astfel de situaţie trebuie să ai viziune, trebuie să ai flexibilitate, trebuie să fii inventiv şi curajos. Deci eu aş face, dar nu depinde de mine”, a arătat liderul UDMR.

Întrebat dacă a discutat acest aspect în coaliţia de guvernare, Kelemen Hunor a spus: „În şedinţele de coaliţie în format mai mare vorbim mai multe subiecte, în formate restrânse, cum suntem în trei, discutăm şi lucruri care rămân între noi, până când nu considerăm că trebuie să ieşim în public”.

„Să nu speculăm. Dacă noi vom ajunge la această concluzie, şi va fi o discuţie aplicată, fiindcă aici trebuie să vezi exact toţi paşii, trebuie să facem asumat, şi nu pe un scandal inventat. N-aş fi de acord să mergem pe un scandal inventat, dar asumat da, fiindcă nu e nimic rău. Mandatul este de patru ani, dar, dacă o majoritate consideră că putem să facem alegerile mai repede, anticipate putem să facem, nu-i nicio problemă şi, dacă-l avem şi pe preşedinte pe partea noastră, atunci putem să trecem la o astfel de procedură constituţională, o instituţie constituţională şi un instrument absolut democratic. Că n-am făcut în 33 de ani sau 32 de ani, asta e viaţa, nu înseamnă că nu trebuie să faci. Şi ăsta este argumentul meu cel mai important – că anul 2024 este un an mort – stagnare. Trebuie să ai ceva stabil, trebuie să ai Guvern, Parlament, o coaliţie, o majoritate stabilă”, a transmis vicepremierul.

Întrebat despre rotația guvernamentală, Kelemen Hunor a spus că se poate face în patru – cinci zile, iar documentul prevede schimbarea la patru portofolii.

„Discutăm despre un protocol semnat de PSD – PNL care prevede schimbarea premierului, schimbarea la patru portofolii: Finanţe cu Justiţie, Transporturi cu MIPE, Secretarul General şi Cancelarul. Atât prevede protocolul. Nu prevede UDMR, ministere în plus în minus, nu prevede nimic altceva. Dacă se respectă acest protocol, atunci lucrurile sunt extrem de simple – în patru cinci zile, într-o săptămână maxim se poate face această rotaţie”, a declarat Kelemen Hunor, marţi, la TVR Info.

Întrebat dacă simte nevoia modificării în anumite puncte a acestui protocol, preşedintele UDMR a negat: „Nu, absolut deloc. Dacă ei doresc, între ei, nu am nicio problemă.

„Este o înţelegere între ei. Ei, dacă în interior acolo mai vor să schimbe ceva, se poate, deci nu este Sfânta Scriptură, dar eu nu vreau să intervin, nu simt absolut necesitatea de a interveni, fiindcă este o înţelegere între PNL şi PSD. Ei trebuie să respecte ceea ce au scris pe hârtie în 2021”, a adăugat el.

Referitor la prestaţia miniştrilor UDMR, Kelemen a arătat că evaluarea o face şi premierul actual, dar şi viitorul premier desemnat, fiindcă are un cuvânt de spus despre persoanele cu care doreşte să lucreze. Liderul Uniunii a precizat, însă, că, personal, nu are nimic de reproşat acestora.

„Eu, în acest moment, nu am nimic de reproşat, nimic profund, nimic esenţial, miniştrilor noştri. Dacă mă uit la programul de guvernare, dacă mă uit la acordul de coaliţie atunci ei, în această perioadă (…) de când suntem în această formulă de guvernare, au făcut tot ce se putea face. Mai mult, am pornit programe importante naţionale, strategii importante, am recuperat lucruri care nu erau făcute de foarte mulţi ani şi, din acest punct de vedere, nu am nimic de reproşat sau nimic esenţial. De nuanţe putem discuta, fiindcă şi eu de foarte multe ori aş vrea să meargă mult mai repede descentralizarea sau să meargă mult mai repede o reformă, dar nu lucruri profunde”, a argumentat vicepremierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. nu o sa va mai ajute pesedeul o sa luati sub 5%. O veni si la ei in conducere un patriot sa va vad plangand pe la Buda…

  2. UDMR pot cere sa se faca si 70 de alegeri anticipate/an
    , ptr ca stiu ca ei oricum vor intra la guvernare……[Rumburak]

  3. Aceast „partid” trebuie sa dispara , nu a reprezentat si nu reprezinta interesele maghiarilor din Romania . Sa le aducem aminte cati dintre acesti maghiari au emigrat in alte zari ? Sunt doar o adunatura de golani , curve politice si hoti care nu au facut altceva decat sa se alature „adunaturii celei mari” de golani , curve politice si hoti (PSD-PNL).

  4. …de fapt, vreti anticipate pt a va salva…ultimele sondaje: aur este pe primul loc, la o diferenta de un procent in fata psd…udmr are trei procente, nu mai intra in parlament decat daca face alianta cu pnl si usr-si asa nu vor strange mai mult de 20 procente…asa incat…

  5. Helas, din nou, Kelemen Hunor are dreptate. Alegeri anticipate pana tara nu intra intr-o degringolada totala, sub presiunea externa si incompetenta interna.

  6. „N-aş fi de acord să mergem pe un scandal inventat”. Adicătelea nu va mai fi o Valea Uzului. E bine de știut.

  7. Problema UDMR este ca boii de romani nu vin la vot, astfel incat UDMR sa nu mai aiba parte 5%. Daca romanii majoritari s-ar prezenta la vot cum se prezinta ungurii, UDMR n-ar mai pupa 5% in vecii vecilor……[Rumburak]

  8. Alta gogoasa cu anticipatele .In Romania anticipatele nu se pot face decit daca intreg Parlamentul si fiecare parlamentar voteaza ,in nume personal si nu de grup ,aparitia alegerilor anticipate .Tot ceea ce Iohannis poate decide este fie aminarea la nesfirsit a implementarii Rotativei (pina in ianuarie 2024)si iesirea PSD (motivatia este spusa mai sus) de la guvernare concomitent cu refacerea Coalitiei PNL ,USR,UDMR si Minoritatile ceea ce pozitioneaza PNL si USR ca si cistigatoare ale Alegerilor din 2024 pe masura ce noul guvern format rezolva toate restantele din PNRR. UDMR nu mai prinde intrarea in noul Parlament in 2024 .Legile noi din sistemul Electoral vor elimina micile partide din viata Parlamentara .Daca vedem ca USR nu se aliaza legal cu partidele PMP si cu cel al lui L.Orban atunci el va fi parte din noul guvern cu PNL si restul .Pe masura ce Ungaria lui Orban se detaseaza total de UE si NATO, UDMR nu mai poate rezista in formatul guvernamental din Romania anului 2024 ceea ce ne aduce in fata dorinta de anticipate a lui Hunor .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.