Prima reacție UDMR ridică două degete: Să intrăm în Guvern

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la RFI că opțiunea sa este ca Uniunea să facă parte dintr-un Guvern de centru-dreapta, adică să aibă miniștri în Cabinet, nu doar să ofere sprijin parlamentar.

Kelemen Hunor spune după alegerile parlamentare că „nu va exista o majoritate pentru reforma constituțională, e clar, pentru acest lucru nu vor exista două treimi în Parlament, dar asta nu înseamnă că o majoritate calificată pentru a guverna stabil România și responsabil nu va exista, va exista, dar depinde bineînțeles în mare măsură de președintele Iohannis”.

Liderul UDMR pledează pentru un Guvern de centru-dreapta.

„E nevoie de un Guvern de centru-dreapta. Din punctul meu de vedere, asta este opțiunea numărul unu, un Guvern de centru-dreapta, un Guvern stabil, cu un program simplu, cu un program extrem de transparent, care poate fi pus în aplicare (…). Vom vedea, asta este opțiunea noastră, asta ar fi, dacă ar trebui să dăm sfat cuiva, asta ar fi sugestia noastră, un Guvern de centru-dreapta. Nu cred că se poate forma astăzi și în viitorul apropiat o majoritate în jurul PSD-ului, trebuie să fie limpede pentru toți”, a menționat el.

Întrebat dacă UDMR va avea miniștri în viitorul Guvern sau doar va oferi sprijin parlamentar, președintele Uniunii a răspuns: „Eu sunt pentru a participa la guvernare. Asta înseamnă să ai membri în Cabinet”.

Kelemen Hunor consideră că nu era nevoie de intrarea unui partid ca AUR în Parlament: „Nu era nevoie de o astfel de forță în Parlament, dar cetățenii au rezolvat această problemă și vom vedea ce se va întâmpla mai departe și cum se va comporta acest partid în Parlament, dar din punctul meu de vedere, nu era nevoie de așa ceva în Parlamentul României, în 2020”.

Declarațiile făcute duminică seara

Kelemen Hunor a declarat, duminică, la închiderea urnelor, întrebat dacă a avut discuții despre formarea unei majorități guvernamentale, că important este să existe o majoritate de centru-dreapta și un vot pe legea bugetului imediat după 20 decembrie.

„Nu am avut astfel de discuții în această seară, nici în zilele trecute. Pot să vă spun ceea ce am mai spus nu numai în campania electorală, ci în toată această perioadă: România ar avea nevoie – și din punctul nostru de vedere asta ar fi de dorit – de un guvern stabil cu majoritate parlamentară solidă de centru-dreapta. Nu ne-am schimbat părerea, nu ne-am schimbat punctul de vedere, dar până când nu sunt numărate toate voturile mi-e greu să spun mai mult, mai ales că nu există nicio solicitare din partea nimănui să discutăm. Important este să avem un Guvern până în 22 – 23 decembrie și să fie unul stabil, asta înseamnă cel puțin 60% în Parlament. Un guvern cu 50% plus câteva voturi nu înseamnă un guvern stabil și ne vom întoarce în criza politică”, a spus Kelemen Hunor.

Despre rezultatul obținut potrivit exit-poll, Kelemen spune că e unul echilibrat.

„E un rezultat bun, echilibrat, un rezultat proporțional, trebuie să așteptăm solicitarea voturilor atât în țară, cât și în străinătate, dar sunt convins că rezultatul nostru de pe 6% va rămâne și va fi un rezultat prin care vom contribui la dezvoltarea societății noastre și la apărarea drepturilor comunității maghiare din România”, a mai spus Kelemen Hunor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Kelemen, te-am votat, sunt roman, dar nu pot sa nu vad civilizatia politica a UDMR. Szervusz.
    Vad ca primele rezultate partiale indica UDMR la peste 11%. La mai mult. Romanii s-au saturat de SECURITATE, de SPAGA, de mita, de hotia si nerespectarea cuvantului.

  2. Aparitia AUR,daca va intra in Parlament, este o replica a romanilor impotriva Iredentei maghiare!Sper ca nici un guvern roman sa nu mai faca apel la UDMR pentru guvernare!
    Asa cum Nicusor s-a luptat pentru Bucuresti,asa Dan Tanasa s-a luptat pentru drepturile romanilorr in HarCov!

  3. Ce poate fi mai ticalos decat gestul de a te da roman si sa votezi cu cei declarati pe fata dusmanii tai seculari!

  4. Cu alte cuvinte important e sa avem un guvern cu UDMR chiar daca au majoritatea si fara noi.

  5. Cine lauda AUR ,sunteti sinistri de gogomani. Sunteti usor de pacalit de asta nici nu aveti realizari in viata. ” Nationalismul ” vostru v-a bagat in kkt toata viata. Stati la panda la Kaufland cand apar oferte, iar pe aici injurati „multinationalele” .

  6. Ungurul asta tupeist devine agasant. Ori nu vede ce-i in jurul sau ori tine partea securitatii. Cata vreme securitatea ii aduna voturi false din Giurgiu si din Tulcea, sa-si tina pliscul.

  7. NEGOCIAZA CU SECURIMEA TRANSILVANIA. ASTA FACE BOUL ASTA CATARAT IN PARLAMENT PE PROSTIA ROMANEASCA SI LASITATEA EI.

  8. Nu cu securitatea transilvana ci cu securitatea tarii care-i tine in brate la ordin de afara. A avut grija neamul lui Astalohotz sa infiltreze in servicii numai si numai ardeleni promovati direct de la coada vacii. Baietii isteti si scoliti de altadata ai lui Pacepa sunt de mult oameni de afaceri de succes.

  9. UDMR ar trebui sa nu intre in guvern daca vrea sa nu aibe parte de reactia intregii tari. Ajutarea unei guvernari criminale si hoate nu ar insemna decat cautionarea acestora cu bune intentii cand ei nu sunt decat paravanul in spatele caruia niste hoti fura la greu.
    Cum eu ii stiu destul de „destepti „, cred ca vor incerca o sustinere fara a intra la guvernare caci gestionarea finantelor tarii secatuita de trio-ul Catu, Jonnahis si Orban – niste biete marionete care au crezut ca sunt trimisii providentei pe pamanturile romanilor, mult prea inferiori fata de imensul orgoliu al respectivilor prostanaci – este o treaba foarte grea, si periculoasa in acelasi timp. Dar si numai sustinerea lui Jonnahis in schimbul unor foloase pentru minoritarii din secuime ar insemna pierderi imense de imagine ce va coagula restul parlamentului dar si al unor romani adevarati aflati pe la PNL si USR, acest lucru ducand la blocarea in parlament al oricarei initiative guvernamentale.
    Cu alte cuvinte UDMR va incurca socotelile la inceput dar va limpezi orientarea fortelor politice din parlament. Pentru aceasta a fost nevoie de intrarea in Parlamentul Romaniei a AUR, acest turnesol al clasei politice de astazi a Romaniei.

  10. E demult timpul ca aceasta mizerie profund anticonstitutionala, aceasta curva a politicii romanesti, aceasta facatura care functioneaza pe CRITERII ETNICE, SA DISPARA ! Face destul de mult rau, de mai bine de 30 de ani, curvasatind in stinga si-n dreapta, atunci cind membrii sai ar trebui sa aiba optiuni clare si sa fie „inregimentati” in celelalte „partide clasice” (am pus ghilimele pentru ca si acestea se dovedesc tot niste grupari de crima organizata !). Ce, a auzit cineva de „Uniunea Slovacilor din Romania” sau de „Partidul Lipovenilor” in parlament, de exemplu ? Aveti „Grupul minoritatilor” (pentru ca asta si sinteti, o minoritate !), daca nu va place, valea !

  11. UDMR intră la guvernare doar dacă premier va fi Cseke Attila, un manager și diplomat de care românu nu are, iar unul dintre cele două ministere pe care le solicită să fie ministerul justiției, unde cel mai potrivit este juristul eminent Kovács Ekstein Péter, al doilea minister poate fi al mediului, sau de interne.. De nu,.. apoi descurcați-vă singuri,.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.