
La un moment dat se zicea că atunci cînd beau Peter O’Toole cu Richard Burton se cutremura Anglia. Dacă Ilie Bolojan s-ar fi înfruntat cu chirurgul Gheorghe Carp, s-ar fi cutremurat Oradea și tot vestul țării și nu s-ar fi ales mai nimic din cele care se văd astăzi. Ar fi fost un război între două personalități puternice care ar fi continuat cu pagube pentru toți. Din fericire, cei doi s-au dovedit compatibili și au lucrat împreună. Dr. Gheorghe Carp a fost viceprimarul lui Ilie Bolojan. Mai mult, doctorul Carp a traversat și o dramă cumplită. L-a pierdut pe fiul său de 20 de ani. De la această nenorocire a început „revoluția”.
– L-am pierdut pentru că sistemul a funcționat prost. Și am zis că trebuie să fac ceva pentru schimbarea lui în bine.
Ilie Bolojan și Gheorghe Carp au mers pe aceeași linie, au pășit în același ritm și au ”cîntat aceeași partitură”. Pentru o vreme, dr. Gheorghe Carp a fost viceprimarul municipiului și a răspuns de sănătate și de infrastructură. Gheorghe Carp este și directorul Spitalului județean. Pasager, el a mai fost și senator PNL în legislatura 2020-2024, dar la jumătatea mandatului a demisionat.
„-Nu era pentru mine. Nu aveam ce face acolo!”.
Cu siguranță că dr. Gheorghe Carp și Ilie Bolojan au mers pe aceeași mînă. I-a colindat un gînd și și-au asumat o idee: comasarea spitalelor din municipiul Oradea. Suna cam trăznit, dar au pus-o la cale, în ciuda cîrtelilor și a contestațiilor.
Gheorghe Carp, acum directorul tuturor spitalelor din Oradea, povestește:
– Eram directorul Spitalului de copii și într-o dimineață pe la șapte îl văd pe Ilie Bolojan ieșind zîmbitor.
– Ce s-a întîmplat? Aveți pe cineva aici, domnule primar?
– Nu! Am trecut doar în fugă și mi-a plăcut că se lucra de zor!
Hopa, am zis, cu el se poate face treabă. Și am strîns legăturile. I-am fost și viceprimar și i-am povestit despre unificarea spitalelor din oraș.
Foto: Spitalul județean Oradea văzut din afară
Trebuie să înțelegeți că operațiunea cu „unificarea spitalelor din Oradea” s-a derulat în vreme ce alte spitale se închideau, cînd se cînta placa descentralizării, în vreme ce percepția sistemului de sănătate era în picaj, iar unitățile private răsăreau ca și ciupercile după ploaie.
– Ce a rezultat din această incredibilă operațiune de unificare a celor șase spitale din oraș?
-A dispărut concurența dintre ele și au apărut posturi inutile, am dobîndit mai multe fonduri, astfel că în timpul pandemiei am putut importa materiale direct și la jumătate de preț. Am trecut la o sterilizare modernă, pentru toate spitalele, într-o unitate super-dotată. Instrumentele rezistă 7 zile în containere și încă 7 luni în pungi sigilate. Nu mai sterilizăm în fiecare zi. Ne concentrăm pe dezvoltare.Vom putea construi un spital de boli infecțioase pînă în 2026. La Spitalul județean am montat un heliport în terasă pentru transferul urgențelor. Construim lîngă spital o nouă parcare de 500 de locuri. Cu ajutorul primăriei, am expropriat terenuri și construim un ambulator în imediata vecinătate a spitalului. Și am început să pregătim supraspecialități. Îi trmitem în străinătate la specializare pentru a putea lucra pe aparate de ultimă oră. Am adus un angiograf cu computer tomograf, așa-zis Angio CT, am achiziționat un laborator robotizat pentru analize care deservește toată regiunea.
Comasarea spitalelor a generat scăderi de costuri 30%, iar timpul de intervenție s-a scurtat cu 75%, în vreme ce personalul necesar a scăzut și el la jumătate. S-au consolidat relațiile între spitale și am trecut la faza în care analizăm și pregătim funcționarea unui consorțiu al spitalelor în județul Bihor. Operațiunea ar salva spitalele mici. Reducem astfel numărul de paturi și numărul zilelor de spitalizare. Erau secții în care gradul de ocupabilitate se învîrtea la 50%. Maternitatea lucra și ea cu un grad de ocupare de 50%. Am constatat că 15% din doctori nu-și fac nici salariile. Am aplicat la sînge criteriile de performanță. Contractul cu undic nou este numai pentru un an. Dacă performează, îl trecem la trei ani. Dacă el confirmă, trecem la un contract pe cinci ani și abia apoi la un contract definitiv. Noi analizăm activitatea unui medic lunar, trimestrial și semestrial și, în cele din urmă, anual. Ne confruntăm și cu fluctuațiile de personal. Anual pleacă 10% din personal, din care jumătate la pensie, jumătate din alte motive. Am ajuns la 173 de posturi libere. Comasarea ne permite să detașăm fără acordul persoanei pînă la 6 luni. Dar tot mai avem nevoie de personal și politica statului în materie de angajări ne afectează. Avem 25 de cardiologi și putem suplini. Sunt spitale județene fără specialist. Noi acoperim trei județe și de pe raza lor nu putem refuza pe nimeni. La Oradea, asistența medicală funcționează și oamenii nu se tem de ea. O caută, o folosesc și au încredere.
Am făcut un sondaj prin 2008. Sănătatea era o prioritate pentru 81% dintre locuitorii din municipiu. Am repetat sondajul și în 2016. Mai era doar pentru 21%, iar în 2020 a scăzut la 18%. Asta înseamnă că am reușit, că funcționează, că oamenii își dau seama că din taxele pe care le plătesc li se întorc niște servicii mai bune.
– Cum se pot salva spitalele de stat și sistemul public?
– Cu manageri. Cît am fost membru în Camera Deputaților în Comisia de Sănătate am propus înființarea unui masterat de 3 ani pentru managementul spitalelor la care să se poată înscrie medici, juriști sau economiști, în ideea că un absolvent, după 3 ani de studii în materie, poate conduce un spital de gradul 3. Apoi, după 4 ani, cu indicatorii realizați, poate concura pentru un post de manager la un spital de gradul 2 și abia după alți 4 ani poate ajunge la șefia unui spital de gradul 1. Atunci cu siguranță se pricepe și greșește mai puțin. Sigur, managerul are nevoie de fonduri și de sprijinul autorității. Am vizitat 135 de spitale din toată lumea. Cel mai teribil a fost cel din Atlanta. Acolo, medicii au salvat-o de la moarte pe mama lui Bernard Marcus, proprietarul de la The Home Depo, un mare filantrop care mai apoi a făcut donații impresionante. Ele au permis o dezvoltare extraordinară. Altfel, fără fonduri, oricît ai fi de manager, nu poți face mare lucru. Și fără sprijinul autorității. Noi, la Oradea, am avut noroc cu Bolojan. Un asemenea om vine cam o dată la o sută de ani.
– Vă temeți de ceva?
– De viteza timpului. Avem nevoie de geneticieni, de oameni pregătiți în inteligența artificială. Aceasta va surclasa foarte curînd radiologia. Ne trebuie chirurgi. Avem nevoie de sprijin și de încrederea oamenilor. Din păcate, în acest moment sistemul public este satanizat. Exact în momentul în care sunt atâtea de făcut…
Povestea doctorului Gheorghe Carp continuă, mai ales pentru cei interesați de modernizarea sistemului sanitar.
Foto deschidere – Dr. Gheorghe Carp în laboratorul robotizat pentru analize medicale
@ lili,.. Cazul nu este singular.. Mă intreb de ce este medicina de la Oradea Mare mai teribilă decât să zicem la Sf Constantin din Brașov ..N-am aflat de ceva ”specialități”..Poate or fi, dar nu se publică ca frauda celor cu autocarul cu hauriți.. De altfel in China nici un cancer nu se operează.. Există metode moderne de tratament. Dar,.. patrioții incă nu au aflat..
Acesta este adevaratul Cornel Nistorescu, pe care l-am admirat in tinerete! Reporter de teren de clasa internationala. Sa nu uitam ca este singurul ziarist ropman caruia americanii i-au publicat un articol despre 9 Septembrie in sute de publicatii de-a lungul Americii. Poate se regaseste pe sine…
gigel, comentariul tau atinge o problema atat de trista! Meseria nobila!
Din pacate, in domenii care ar trebui sa fie de excelenta au ajuns multi incompetenti.
‘marii’ doctori din romanii vor fi impotriva acestui sitem..de esenta nord american
nu vor mai putea lua spaga singuri…ca in prezent, neplatind nimic pentru technologia si facilitatile spitalicesti
nu-i asa…sa fure toate lumea…ca e loc…bani spaga la ekg, CT, RMN, laborator…asistente, ingrijitor si bineinteles MARELUI DOCTOR ROMAN…ca a descoperit apa calda…si pe banii statului (adica ai amaritzilor), s-a ridicat din cipici la Hugo Boss…
tot mamaliga intre dintzi au, marea lor majoritate
totzi viseaza salarii ca in america…cu concedii, bani la negru ca in romanica..
marea lor majoritate sint ‘vraci’ nu doctori…
& ,,La moara dracilor întodeuna doi încarcă doi descarcă” , ?
Cum se scrie istoria?
Secuii au fost aduşi de unguri şi aşezaţi ca străjeri la graniţa dinspre răsărit a Transilvaniei, pentru a o apăra de năvălirile tătăreşti. Aici se găsesc şi astăzi, formând adevărate insule în mijlocul populaţiei româneşti. Ei se găsesc în număr mare mai ales în judeţele Trei Scaune, Odorhei, Ciuc şi Mureş“, se arăta într-un manual de istorie din perioada interbelică. Cu acelaşi scop, secuii sunt colonizaţi şi pe Târnave, de unde, la începutul secolului al XIII-lea, sunt deplasaţi în teritoriile locuite de ei şi astăzi.
O parte dintre secuii aşezaţi pe frontiera răsăriteană a Transilvaniei au trecut Carpaţii şi s-au aşezat în Moldova, formând grupul etnic numit astăzi ceangăi.
Acum, isi cer independenta teritoriala marcand teritoriul cu focuri.
Petre Tutea despre evrei (Florentina Jucan)
Stiti cine au fost primii nemultumiti de politeism?
Evreii.
Si au inventat iudaismul.
Stiti cine au fist primii nemultumiti de iudaism?
Evreii.
Si au inventat crestinismul.
Si cine au fost primii nemultumiti de crestinism?
Evreii.
Si au inventat marxismul si bolsevismul…
Si cine au fost primii nemultumiti de marxism?
Evreii…
Si acum sa vedem ce mai inventeaza pentru ca sunt poporul cu cea mai puternica vocatie a spiritualitatii…
În anul 313 d Hr, împăratul roman Constantin cel Mare ( 306 – 337 d Hr) a schimbat întreaga istorie a lumii legalizand creștinismul…
PT. oricare comentator independent , care judeca din interesul lui si al tarii , ILIE BOLOJAN este un politician remarcabil ! PNL , ar trebui sa fie multumit ca are un favorit al publicului si al realizarilor lui . Cu el in frunte ar putea cistiga multe batalii politice ! DAR NU ESTE . PNL este un partid captusit de incompetenti si corupti … ILIE , este un pericol pt ei . Vor incerca sa-l marginalizeze . Asa cum face cu un alt cistigator , NICUSOR DAN .
Poiana lui Iocan.
Moromete era abonat la Mișcarea, Iocan la Curentul, iar Cocoșilă primea Dimineața și dacă veneau fără ziare asta însemna pentru ceilalți că Moromete și Cocoșilă erau supărați și n-aveau chef să discute politică.
Totuși rareori poiana era goală, chiar dacă Moromete și Cocoșilă nu erau acolo, se găseau destui ambițioși care încercau să le țină locul.
De la o vreme Moromete începuse să se intereseze mult de dezbaterile din parlament, mai ales de când aflase că Iorga ia parte la ele. Socotea că marele învățat trebuia tocmai de aceea să fie și un mare om politic, și Moromete urmărea în dezbateri ceva care după părerea lui numai un om învățat putea să înfăptuiască. „Dacă el spune că face lucrul ăsta, eu îl susțin, domnule, să ia puterea“, declarase Moromete la fierărie, dar fără să dezvăluie care era lucrul acela.
Numai că Mișcarea nu dădea, în cele patru pagini ale ei, dezbaterile din parlament și astăzi Moromete se ducea la fierărie mai ales pentru a-l întâlni pe Cocoșilă, să le citească în ziarul lui, în care le găsea expuse pe larg….
Presa se face pe bani, nu mai e ptr informare impartiala.
„Cine plătește lăutarii comandă muzica”
Nu e greu de presupus cine l-a platit pe lautar (sau mercenarul de presa?) sa interpreteze partitura comandata.
În discursul său către națiune, președintele Joe Biden a avut un mesaj și pentru musulmanii din Statele Unite, care riscă să devină din nou ținta unui val de ură din cauza masacrului comis de Hamas în Israel: „aparțineți Statelor Unite, sunteți americani!”. Antisemitismul și islamofobia trebuie deopotrivă respinse, a spus liderul de la Casa Albă.
O treime dintre evreii din România sunt îngrijorați de riscurile antisemitismului și un sfert dintre ei spun că au fost victima unor remarci antisemite, arată datele unui sondaj.
Avangarde realizat la cererea Institutului „Elie Wiesel”. De asemenea, aproape jumătate dintre ei consideră că antisemitismul a crescut în ultimii 5 ani în România.
Digi24
„O prostie umple lumea de disperați și războinici. Se prostesc spunând că ei sunt curați, get-beget. Români, ruși, ucraineni, israelieni, palestinieni. Domle, eu sunt până la a zecea spiță curat. „Sânge curat” nu există. „Sângele curat” aduce holocaust. Istoria, viața de fiecare zi ne arată condiția noastră. De amestec, mixaj, metisaj. De sânge, de idei.” Eugen Istodor
După ultimul recensământ al populaţiei, in România, evreii înregistraţi au fost mai puţin de 4.000.
Populația României a ajuns la 21,9 milioane de oameni la 1 ianuarie 2023.
Ce inseamna 4000 din 22 de milioane?
Cum se defineste o societate civilizata?
Hahaha.
Dacă noi suntem 21,9 mil. atunci sigur,eu sun santa klaus johanus!
Vă mulțumesc ptr.momentul de umor.
Vă salut cu respect.