Oradea Mare – un alt sistem de sănătate (3)

La un moment dat se zicea că atunci cînd beau Peter O’Toole cu Richard Burton se cutremura Anglia. Dacă Ilie Bolojan s-ar fi înfruntat cu chirurgul Gheorghe Carp, s-ar fi cutremurat Oradea și tot vestul țării și nu s-ar fi ales mai nimic din cele care se văd astăzi. Ar fi fost un război între două personalități puternice care ar fi continuat cu pagube pentru toți. Din fericire, cei doi s-au dovedit compatibili și au lucrat împreună. Dr. Gheorghe Carp a fost viceprimarul lui Ilie Bolojan. Mai mult, doctorul Carp a traversat și o dramă cumplită. L-a pierdut pe fiul său de 20 de ani. De la această nenorocire a început „revoluția”.
– L-am pierdut pentru că sistemul a funcționat prost. Și am zis că trebuie să fac ceva pentru schimbarea lui în bine.

Ilie Bolojan și Gheorghe Carp au mers pe aceeași linie, au pășit în același ritm și au ”cîntat aceeași partitură”. Pentru o vreme, dr. Gheorghe Carp a fost viceprimarul municipiului și a răspuns de sănătate și de infrastructură. Gheorghe Carp este și directorul Spitalului județean. Pasager, el a mai fost și senator PNL în legislatura 2020-2024, dar la jumătatea mandatului a demisionat.
„-Nu era pentru mine. Nu aveam ce face acolo!”.

Cu siguranță că dr. Gheorghe Carp și Ilie Bolojan au mers pe aceeași mînă. I-a colindat un gînd și și-au asumat o idee: comasarea spitalelor din municipiul Oradea. Suna cam trăznit, dar au pus-o la cale, în ciuda cîrtelilor și a contestațiilor.
Gheorghe Carp, acum directorul tuturor spitalelor din Oradea, povestește:
– Eram directorul Spitalului de copii și într-o dimineață pe la șapte îl văd pe Ilie Bolojan ieșind zîmbitor.
– Ce s-a întîmplat? Aveți pe cineva aici, domnule primar?
– Nu! Am trecut doar în fugă și mi-a plăcut că se lucra de zor!
Hopa, am zis, cu el se poate face treabă. Și am strîns legăturile. I-am fost și viceprimar și i-am povestit despre unificarea spitalelor din oraș.

Foto:  Spitalul județean Oradea văzut din afară

Trebuie să înțelegeți că operațiunea cu „unificarea spitalelor din Oradea” s-a derulat în vreme ce alte spitale se închideau, cînd se cînta placa descentralizării, în vreme ce percepția sistemului de sănătate era în picaj, iar unitățile private răsăreau ca și ciupercile după ploaie.
– Ce a rezultat din această incredibilă operațiune de unificare a celor șase spitale din oraș?
-A dispărut concurența dintre ele și au apărut posturi inutile, am dobîndit mai multe fonduri, astfel că în timpul pandemiei am putut importa materiale direct și la jumătate de preț. Am trecut la o sterilizare modernă, pentru toate spitalele, într-o unitate super-dotată. Instrumentele rezistă 7 zile în containere și încă 7 luni în pungi sigilate. Nu mai sterilizăm în fiecare zi. Ne concentrăm pe dezvoltare.Vom putea construi un spital de boli infecțioase pînă în 2026. La Spitalul județean am montat un heliport în terasă pentru transferul urgențelor. Construim lîngă spital o nouă parcare de 500 de locuri. Cu ajutorul primăriei, am expropriat terenuri și construim un ambulator în imediata vecinătate a spitalului. Și am început să pregătim supraspecialități. Îi trmitem în străinătate la specializare pentru a putea lucra pe aparate de ultimă oră. Am adus un angiograf cu computer tomograf, așa-zis Angio CT, am achiziționat un laborator robotizat pentru analize care deservește toată regiunea.

Comasarea spitalelor a generat scăderi de costuri 30%, iar timpul de intervenție s-a scurtat cu 75%, în vreme ce personalul necesar a scăzut și el la jumătate. S-au consolidat relațiile între spitale și am trecut la faza în care analizăm și pregătim funcționarea unui consorțiu al spitalelor în județul Bihor. Operațiunea ar salva spitalele mici. Reducem astfel numărul de paturi și numărul zilelor de spitalizare. Erau secții în care gradul de ocupabilitate se învîrtea la 50%. Maternitatea lucra și ea cu un grad de ocupare de 50%. Am constatat că 15% din doctori nu-și fac nici salariile. Am aplicat la sînge criteriile de performanță. Contractul cu undic nou este numai pentru un an. Dacă performează, îl trecem la trei ani. Dacă el confirmă, trecem la un contract pe cinci ani și abia apoi la un contract definitiv. Noi analizăm activitatea unui medic lunar, trimestrial și semestrial și, în cele din urmă, anual. Ne confruntăm și cu fluctuațiile de personal. Anual pleacă 10% din personal, din care jumătate la pensie, jumătate din alte motive. Am ajuns la 173 de posturi libere. Comasarea ne permite să detașăm fără acordul persoanei pînă la 6 luni. Dar tot mai avem nevoie de personal și politica statului în materie de angajări ne afectează. Avem 25 de cardiologi și putem suplini. Sunt spitale județene fără specialist. Noi acoperim trei județe și de pe raza lor nu putem refuza pe nimeni. La Oradea, asistența medicală funcționează și oamenii nu se tem de ea. O caută, o folosesc și au încredere.

Am făcut un sondaj prin 2008. Sănătatea era o prioritate pentru 81% dintre locuitorii din municipiu. Am repetat sondajul și în 2016. Mai era doar pentru 21%, iar în 2020 a scăzut la 18%. Asta înseamnă că am reușit, că funcționează, că oamenii își dau seama că din taxele pe care le plătesc li se întorc niște servicii mai bune.
– Cum se pot salva spitalele de stat și sistemul public?
– Cu manageri. Cît am fost membru în Camera Deputaților în Comisia de Sănătate am propus înființarea unui masterat de 3 ani pentru managementul spitalelor la care să se poată înscrie medici, juriști sau economiști, în ideea că un absolvent, după 3 ani de studii în materie, poate conduce un spital de gradul 3. Apoi, după 4 ani, cu indicatorii realizați, poate concura pentru un post de manager la un spital de gradul 2 și abia după alți 4 ani poate ajunge la șefia unui spital de gradul 1. Atunci cu siguranță se pricepe și greșește mai puțin. Sigur, managerul are nevoie de fonduri și de sprijinul autorității. Am vizitat 135 de spitale din toată lumea. Cel mai teribil a fost cel din Atlanta. Acolo, medicii au salvat-o de la moarte pe mama lui Bernard Marcus, proprietarul de la The Home Depo, un mare filantrop care mai apoi a făcut donații impresionante. Ele au permis o dezvoltare extraordinară. Altfel, fără fonduri, oricît ai fi de manager, nu poți face mare lucru. Și fără sprijinul autorității. Noi, la Oradea, am avut noroc cu Bolojan. Un asemenea om vine cam o dată la o sută de ani.
– Vă temeți de ceva?
– De viteza timpului. Avem nevoie de geneticieni, de oameni pregătiți în inteligența artificială. Aceasta va surclasa foarte curînd radiologia. Ne trebuie chirurgi. Avem nevoie de sprijin și de încrederea oamenilor. Din păcate, în acest moment sistemul public este satanizat. Exact în momentul în care sunt atâtea de făcut…

Povestea doctorului Gheorghe Carp continuă, mai ales pentru cei interesați de modernizarea sistemului sanitar.

Foto deschidereDr. Gheorghe Carp în laboratorul robotizat pentru analize medicale

Oradea, un model pentru toată țara

Oradea – un model pentru țară (2)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

44 de Comentarii

    • Nu-i de gluma cu sanatatea, cu Spitalele de stat…
      Sotul meu are cancer la vezica urinara din 2021 si se trateazza la Spitalul Sfantu Constantin din Brasov….spital privat, bani grei, tratament pe masura!
      Multumim medicilor!
      Dar, intr-o zi am ajuns cu niste bubite(Dermita alergica de contact a fost diagnosticul) la Urgenta la Spitalul Judetean… l-a vazut medicul dermato si i-a spus ca il interneaza 2-3 zile pentru analize si supraveghere…
      Dupa 3 zile a iesit cu Infectie urinara cu E coli plus Helyco Bacter..
      In cei 2 ani si jumate a facut 3 operatii si n’spe proceduri(Instilatii cu BCG plus Cistoscopii, etc) si NU a luat nici o bacterie din Spitalul privat…
      3 nopti la Judetean si acum chinul lumii, el avnd o Imunitate scazuta din cauza cancerului…
      Fereasca Dumnezeu sa ajunggi la spital de stat, acum ne dam pumni in cap….

  1. Numiți-o pe românește Oradea domnule Nistorescu și atât, și mai dați apă la moara iredentistului Victor Orban, care se căina la Aniversarea de 100 de ani de la Tratatul de la Trianon că Ioai, Ioai Kolozsvár se cheamă acuma Cluj. Și așa ungurii între ei folosesc și-și cresc copii cu nume maghiare a străzilor din Ardeal. Când au intrat în Ardeal la Diktat aveau toate panourile cu denumirile de localități și străzi din orașele ocupate. în gări au schimbat în 24 de ore și Oradea s-a numit Nagyvárad. Probabil acum scrie pe panourile de limita localități Oradea Nagyvárad, Großwardein!!! În evreiește nu scrie că sub ocupația maghiaro hortistă de după Diktat i-au deportat pe evreii la Auschwitz-Birkenau. Îorașe au schimbat denumirile străzilor în câte a zile. De iia doua zi au chemat oamenii la primărie să le schimbe documentele de identitate pe ungurește. Și În loc de Ioan, Gheorghe, Iuliu, ai devenit János, György, Gyula. Și au și în prezent logistica pregătită. Trădători și vânzători de tară ca acei care au condus Romântia după 1990 nu au mai fost pe lume. În țara cu anvelope Danubiana, Florești, Zalău unde ungurii veneau în anii 80 cu gumă de mestecat și bomboane și plecau cu anvelope de mașină pe anvelopele de iarnă Hankook din magazin scrie Made în Hungaria!

  2. La ce mana proasta are sefu’ la Coti, este de evitat orice lauda. Publicitatea gratuita este prea evidenta, daca se poate crede ca ea exista. Mi-as dori un oras impanzit cu afise cu chipul astuia. O tara impanzita cu suna dement, o luna sa nu scoti copiii afara, sa nu-l vada pe asta, sa nu se opreasca din crestere. Suna minunat, vreau o tara ca Oradia !

  3. De ce oare experientele reușite nu se aplica și în alte județe? Pentru ca tara e făcută țăndări și fiecare e pentru el.Rolul unui PM responsabil ar fi tocmai acela de a armoniza realitatea. Dar cu Ciolacu, nicio speranta.

  4. Faceti va rog o traducere in limba Franceza. Apoi tipariti si puneti afise pe Lampedusa.
    Sa vedeti cum emigreaza toata Africa in noul Ierusalim, pardon, Oradea.

  5. @ Domnu’ Nistorescu de la ”Școala Ardelenă de Grași”, vorbește despre ”satanizare”, deci că s-au împrumutat la ”Satan”, că se lucrează cu minus și nu cu plus, deci cu ,,sub nivelul mării”, ?

  6. Nistorescu nu are mână proastă, e afacerist, un Dinu Păturică de rit nou. . După ce a încercat să demoleze PSD , pe Ciolacu și pe Firea, după ce a laudat pe Nicușor Dan, a trecut la sorcovit PNL , pe Boloș… Aplică butada” mâna întinsă care nu spune o poveste…, rămâne fără nimic, e bună de scărpinat în fund. . ”
    Până moare, omul strânge averi, însă pleacă gol pușcă, cu mâinile pe piept si nu fjce nimic cu el. Nici măcar pe charlie alias Tică.., ori pe amicul Ion Cristoiu. . Oricum, despre morți, numai de bine.

  7. & Și Darth Vader era întunecat și de ,,partea negativă a forței”, ?

  8. Vad o serie de comentarii pe langa subiect. Adevarul este ca si Bolojan si altii au vrut sa faca ceva si au primit si sprijinul necesar, politic si financiar. Si in alte orase s-au facut lucruri bune, dar li s-a dat in cap celor care au indraznit sau lucrarile au trecut pe linie moarta. La inceputul anilor ’90 si chiar 2000, Aradul era cel care inflorea, la inceputul anilor ’90, la Bacau aparea prima linie privata de autobuze urbane, intr-un sistem uluitor de curat si de confortabil, cand sistemul de transport public din toata tara era jalnic si mizerabil si mai sunt si alte exemple. La Timisoara fostul primar Robu si echipa sa au facut lucrarile de reparatii, modernizare, au castigat si statutul de Capitala Culturala Europeana (si nu Fritz, care culege roadele) si asa mai departe. Cateva lucruri sunt necesare: VOINTA de a face ceva pt comunitate, dar in acord cu PATRIOTISMUL, pt ca altfel se produc smechereli, gen statutia lui Mihai Viteazu data jos de pe soclu, chipurile pentru rearanjare urbanistica, dar in final, ca sa fie urcata cea a regelui ungar Ladislau, banii si sprijinul politic, care si el ar tebui sa fie PATRIOTIC si nu in detrimentul romanilor.

    • Vorbiti despre lucruri care nu au nimic in comun si fara a cunoaste realitatea. Misu Patrascu isi va avea propria piateta cand se vor termina lucrarile la pasajul din Centrul Civic. In locul statuii sale din Piata Unirii nu a fost nicidecum pusa cea a lui Ladislau, ci a fost repusa statuia regelui Ferdinand. Statuia lui Ladislau este in Cetate – v-ati dus pe fenta aurista, asa-i? Cele mai multe din realizarile din Oradea au fost facute cu fonduri europene si economii din buget, fiindca au fost dati afara multi purtatori de hartii din aparatul bugetar, deci nu discutam despre mare sprijin financiar din partea statului. Pe aici nu se taie „pamblici”, dar se fac multe.

  9. Dacă medicul Carp ar fi spus că este plan-demie, că nu-i nici un virus, că protocoalele și tratamentele covid sînt criminale, că PCRu nu-i test, era altceva.
    Destui oameni nu numai că și-au pierdut orice încredere în medicina de azi dar au văzut cu plan-demia că-i criminală.

  10. Un STAT SLAB inseamna o tara slaba servita intereselor PRIVATE. ATI INTELES? INTERESELOR PRIVATE. Oradea nu se ridica, cu nimic peste restul tarii pentru ca nu poate. Nu poate. Nu are cum. De ce, va intrebati? Pt ca sistemul sanitar romanesc nu ESTE resents si structurat in ORADEA. ORADEA SE SUPUNE LEGILOR SI SISTEMULUI CENTRAL CARE ESTE CRIMINAL. Constructia unor cladiri, oameni buni, nu va asigura tratamentul. Poti avea un transplant de maduva intr-o camera oriunde, nu numai in ORADEA. Dar, ceea ce nu pot face acesti criminali ce va vrajesc cu proiectele lor in domeniul constructiilor, este sa va asigure servicii medicale ce costa milioane de euro pt voi si copii vostrii.Va mint cu nerusinare in timp ce construiesc pereti si suprima vieti.Domnule Gheorghe Carp,am o intrebare pt d-tale: are Oradea, marea revelatie medicala romaneasca,asa cum predindeti pe aici, o BANCA DE CELULE STEM PT CAZURILE DE CANCER, LEUCEMIE, PT COPII ROMANI? Un frigider sub minus 80? Unde e d-le Carp? Cati donatori are spitalul din ORADEA si unde sunt tinute testele biologice? Sa va explic ceva simplu domnule Carp: nu va claditi o reputatie pe caramizi si cadavre.

  11. Dacă-s așa buni manageri , atât Bolojan, cât și Carp, de ce să nu rămână acolo, să-și facă treaba mai departe , ca măcar orădenii să fie mulțumiți !
    Și deși par malițios, adevărul e că ajunși sus, cu toată bunăvoința și onestitatea lor, astfel de oameeni nu pot face nimic benefic pentru Țară pentru că sistemul este cangrenat în ultimul hal !
    De altfel doctorul a și recunoscut că în Parlament nu putea să facă ce voia și ce trebuia și și-a dat demisia !
    Sunt curios dacă și la Spitalul acela centralizat, se ia mită și asta ar putea să ne-o confirme cei care sunt de pe-acolo și au avut nevoie de asistență medicală.
    În rest , multe măsuri ce ar putea fi preluate de către alte instituții, dacă nu individual, atunci obligați prin diferite hotărâri guvernamentale sau de altă natură !

    • Vă salut cu respect.
      Sunt unul dintre fostii pacienți ai spitalului de boli infecțioase din Oradea.Nu sunt toate roz bombon,spitalul și azi este într-o stare deplorabilă pe una dintre clădiri( acolo unde am stat aproape o luna de zile), dar personalul a fost de clasă și confirm cu mâna pe inimă că nici aluzie de șpaga și nici mână întinsă n-a existat.În plus atunci încă era dn dr. COLDEA sefă de secție cătuia îi datorez viața! Chapeau bas ptr profesionalism! În ce-l privește pe dn dr. CARP două întrebari; UNDE PLEACĂ ORGANELE PRELEVATE? Si de ce a impus și sub ce formă legală și-a permis obligativitate inserării serului experimental în vremea plandemenței?!!!
      Faptul că au realizari,foarte bine,hai sa-i lăudăm să le mulțumim,dar să nu uităm niciodată,NICIODATA că asta e în fișa postului ptr. acest lucru au frâiele în mînă,ptr asta sunt remunerați și probabil urmașii le vor oferii o statuie.
      Vă salut cu respect,indiferent de opinii.

  12. De ce refuzati modelelu Oradei ? Ceva care merge intr-o directie buna in aceasta tara ? De ce nu este adoptat si prin alte parti ? Dintr-un singur motiv , romanii nu aleg oamenii care sa faca treaba la nivel local si central. Continuati sa alegeti aceleasi otrepe politice si veti continua sa va balaciti in mizerie. Cu cat se apropie alegerile constat ca „flamanzii” nostri politici ies la rampa si cei vechi (Nastase, Ponta …) si cei noi (aflati la putere sau prin opozitie), dar niciunul nu propune un proiect de tara .
    Veau sa aud si eu pe unul care va propune ca va termina cele 23 de hidrocentrale aflate inca in constructie (incepute pe vremea lui comunistilor) sau va reface calea ferata si retehnologiza CFR-ul cu trenuri rapide ? Vreau sa aud ca se vor construi spiltale noi si vor da o lege clara in care medicii si asistentele aleg in ce sistem medical vor profesa in cel de stat sau in cel privat. Vreau sa aud ca vor da o lege in care judecatorii curtii constitutionale vor fi alesi direct de catre popor. Daca doriti sa va informati despre cine va conduce aflati de la „Starea impostorilor” o gasiti pe youtube…

  13. Nentu’ Bolojan…aka „Bolo”, candidează la anul pentru funcția de preș al României ? Se încearcă repetarea operațiunii „Ionannis gospodarul” cu alt personaj după aceeași schemă ? Nu m-ar surprinde ca poporul ăsta prost de behăie să pună iar botul :)))

    • Bolojan a spus de nenumărate ori că nu va candida, pt că politica externă nu-i de el, deci chill, postace, nu îți irosi energia unde nu e cazul. Doar mințile voastre înguste pot vedea conspirații și agende ascunse peste tot.

  14. @ Dacă este și vreun paralelism, ”susținere, condiționare reciprocă”, între consumul de medicamente prin rețeaua medicală și ”evoluțiile” despre consumul de droguri nereglementate , ?

  15. plan-de-mita la juma’ da pretz…unificarea mitelor si a crimei organizate „sanitar”.

  16. & Unii muncesc și bogații se tratează la ,
    ,,Câți bani îi va plăti Gigi Becali „vraciului” Marijana Kovacevic” , Digi Sport , ?

  17. Pt Uniunea Sabotați România
    Unde în lume au fost, sînt, alegeri libere și cinstite? Că uneori părerea celor mai mulți oameni, desigur spălați pe creier, cărora li s-a pus pe tavă candidați pre-aleși,se potrivește cu cine trebuie să iasă n-are însmnătate. Pun pe cine vor chiar pe ultima sută de metrii fără ridicarea-n slăvi numită campanie electorală. Ce-mi vin în minte la repezeală sînt Băsescu la primăria Bucureștilor și, cîțiva ani mai devreme, Funar la Cluj.
    Nu mai dați vina pe oameni! Căutați vinovații la cei ce conduc cu adevărat trăgînd sforile la vedere dar mai ales pe ascuns.

  18. Preferam sa tacem. Tacerea e de aur.

    Traian Dorz
    Nu pot să tac… O sfântă pară îmi arde inima mereu,
    dac-aș tăcea aș ști că merit să mă alunge Dumnezeu.

    Nu pot să tac când Adevărul să-l apăr și să-l spun mă vrea,
    puterea lui nu-i chin, nici aur s-o-ntreacă-n conștiința mea.

    Nu pot să tac când văd vrăjmașul stricând Lucrarea lui Hristos,
    când văd pierind nevinovații și-l văd răzând pe mincinos.

    Nu pot să tac văzând dreptatea călcată de-al trufiei plac,
    când văd iubirea pângărită, nu pot să tac, nu pot să tac!

    Nu pot să tac chiar dacă încă de mulți sunt socotit nebun,
    știu bine că sosește ziua s-adeverească tot ce spun.

    … O, n-am uitat cât preț de sânge și chin am dat că n-am tăcut,
    că nu-i pe trupul meu vreo parte să n-aibă-un semn de răni făcut!

    Și n-am uitat că poate, încă, urzi minciuna răul plac
    știu calea Golgotei… și totuși nu pot să tac, nu pot să tac!

    Că de-aș tăcea, cumplita pară a tot ce tac deși-am știut
    mi-ar arde veșnic conștiința, și-aș merita căci am tăcut.

    Și n-am să tac, ci pân-la moarte striga-voi graiul cel ceresc
    – mai greu e chinul conștiinței ca orișicare chin lumesc!

  19. Cand vine seara in noi, cand vine seara in lume…

    Cand vine seara, Zaharia Stancu

    De unde vine seara?…
    De unde vine seara,
    cu întunericul ei străveziu,
    vestind groasa smoală a nopţii?
    Poate că vine, ca şi vântul,
    de dincolo de marginile pământului.
    Poale că vine mai deaproape, din câmpuri.
    Poate că vine din pădurea de peste râu,
    ca o ciudată pasăre
    cu mii şi mii de aripi.
    Poate că vine de pretutindeni şi de nicăieri.
    Poate că vine de acolo de unde vine moartea…

  20. Pe aceeași formula a fost ridicat în slavi și navetistul și acum ii admiram reali- Zările cand ciripeste din zborul avioanelor private ultraelegante.
    Ps. Totul pare desprins dintr-un basm cu Ilene Cosanzene și Feti Frumoși. Așteptăm basmul ” Tinerețe fara batranete și Bolojan fără de moarte” ca să citim despre viata fără de moarte in spitalele din Oradea și a realizărilor nemuritoare din administrație.
    PS. Cine te lauda peste măsură ori o face din interes, ori contra cost, ori ca ajutor umanitar oferit Crucii Roșii prin intermediul fagilor și stejarilor din aeroportul Băneasa.

  21. & Dacă cheltuielile și investițiile cu medicina și farmacia ”favorizează” și ”modificări” ale consumului de droguri nereglementate , eventual alcool, tutun, ?

  22. Un cincinal de patru ani si jumatate v-o dam pe olga si il luam pe Bolojan.

  23. Sa ne amintim. În plandemie doamna Grosan a fost terorizata cu plângere la CM și cu oprobiul public al specialiștilor din judet și din tara, pentru faptul ca nu s-a lasat înregimentați în politica oficiala a covidului cu varianta Delta plan. Câți dintre medicii celor sase spitale reunificate au fost alături de ea și cati au fost slugile OMS și narativului oficial? Despre morții nevinovați a acelei perioade numai de bine. Totuși e cazul sa nu uitam cât rău au făcut unii medici, printre care sunt convins ca se afla și cei mult lăudați aici, vieții, normalității și bunului simt și speranțelor oamenilor.

  24. Trebuie și gura lui Nistorescu să mănânce ceva.Nu fiți răutăcioși în comentarii,jurnalism nepartizan nu mai găsiți oricât ați căuta .Iar faptul că la Cotidianul pentru postări(deocamdată) nu se cere CNP-ul(glumesc),e semn că cineva vrea să afle pulsul unei anumite categorii sociale ce „răsfoiește” zilnic ziarul !

  25. În discursul său către națiune, președintele Joe Biden a avut un mesaj și pentru musulmanii din Statele Unite, care riscă să devină din nou ținta unui val de ură din cauza masacrului comis de Hamas în Israel: „aparțineți Statelor Unite, sunteți americani!”. Antisemitismul și islamofobia trebuie deopotrivă respinse, a spus liderul de la Casa Albă.

    O treime dintre evreii din România sunt îngrijorați de riscurile antisemitismului și un sfert dintre ei spun că au fost victima unor remarci antisemite, arată datele unui sondaj.

    Avangarde realizat la cererea Institutului „Elie Wiesel”. De asemenea, aproape jumătate dintre ei consideră că antisemitismul a crescut în ultimii 5 ani în România.
    Digi24

    „O prostie umple lumea de disperați și războinici. Se prostesc spunând că ei sunt curați, get-beget. Români, ruși, ucraineni, israelieni, palestinieni. Domle, eu sunt până la a zecea spiță curat. „Sânge curat” nu există. „Sângele curat” aduce holocaust. Istoria, viața de fiecare zi ne arată condiția noastră. De amestec, mixaj, metisaj. De sânge, de idei.” Eugen Istodor

    După ultimul recensământ al populaţiei, in România, evreii înregistraţi au fost mai puţin de 4.000.
    Populația României a ajuns la 21,9 milioane de oameni la 1 ianuarie 2023.
    Ce inseamna 4000 din 22 de milioane?

    Cum se defineste o societate civilizata?

    • Hahaha.
      Dacă noi suntem 21,9 mil. atunci sigur,eu sun santa klaus johanus!
      Vă mulțumesc ptr.momentul de umor.
      Vă salut cu respect.

  26. Presa se face pe bani, nu mai e ptr informare impartiala.
    „Cine plătește lăutarii comandă muzica”
    Nu e greu de presupus cine l-a platit pe lautar (sau mercenarul de presa?) sa interpreteze partitura comandata.

  27. Poiana lui Iocan.

    Moromete era abonat la Mișcarea, Iocan la Curentul, iar Cocoșilă primea Dimineața și dacă veneau fără ziare asta însemna pentru ceilalți că Moromete și Cocoșilă erau supărați și n-aveau chef să discute politică.

    Totuși rareori poiana era goală, chiar dacă Moromete și Cocoșilă nu erau acolo, se găseau destui ambițioși care încercau să le țină locul.

    De la o vreme Moromete începuse să se intereseze mult de dezbaterile din parlament, mai ales de când aflase că Iorga ia parte la ele. Socotea că marele învățat trebuia tocmai de aceea să fie și un mare om politic, și Moromete urmărea în dezbateri ceva care după părerea lui numai un om învățat putea să înfăptuiască. „Dacă el spune că face lucrul ăsta, eu îl susțin, domnule, să ia puterea“, declarase Moromete la fierărie, dar fără să dezvăluie care era lucrul acela.

    Numai că Mișcarea nu dădea, în cele patru pagini ale ei, dezbaterile din parlament și astăzi Moromete se ducea la fierărie mai ales pentru a-l întâlni pe Cocoșilă, să le citească în ziarul lui, în care le găsea expuse pe larg….

  28. PT. oricare comentator independent , care judeca din interesul lui si al tarii , ILIE BOLOJAN este un politician remarcabil ! PNL , ar trebui sa fie multumit ca are un favorit al publicului si al realizarilor lui . Cu el in frunte ar putea cistiga multe batalii politice ! DAR NU ESTE . PNL este un partid captusit de incompetenti si corupti … ILIE , este un pericol pt ei . Vor incerca sa-l marginalizeze . Asa cum face cu un alt cistigator , NICUSOR DAN .

  29. Petre Tutea despre evrei (Florentina Jucan)

    Stiti cine au fost primii nemultumiti de politeism?
    Evreii.
    Si au inventat iudaismul.

    Stiti cine au fist primii nemultumiti de iudaism?
    Evreii.
    Si au inventat crestinismul.

    Si cine au fost primii nemultumiti de crestinism?
    Evreii.
    Si au inventat marxismul si bolsevismul…

    Si cine au fost primii nemultumiti de marxism?
    Evreii…

    Si acum sa vedem ce mai inventeaza pentru ca sunt poporul cu cea mai puternica vocatie a spiritualitatii…

    În anul 313 d Hr, împăratul roman Constantin cel Mare ( 306 – 337 d Hr) a schimbat întreaga istorie a lumii legalizand creștinismul…

  30. Cum se scrie istoria?

    Secuii au fost aduşi de unguri şi aşezaţi ca străjeri la graniţa dinspre răsărit a Transilvaniei, pentru a o apăra de năvălirile tătăreşti. Aici se găsesc şi astăzi, formând adevărate insule în mijlocul populaţiei româneşti. Ei se găsesc în număr mare mai ales în judeţele Trei Scaune, Odorhei, Ciuc şi Mureş“, se arăta într-un manual de istorie din perioada interbelică. Cu acelaşi scop, secuii sunt colonizaţi şi pe Târnave, de unde, la începutul secolului al XIII-lea, sunt deplasaţi în teritoriile locuite de ei şi astăzi.
    O parte dintre secuii aşezaţi pe frontiera răsăriteană a Transilvaniei au trecut Carpaţii şi s-au aşezat în Moldova, formând grupul etnic numit astăzi ceangăi.

    Acum, isi cer independenta teritoriala marcand teritoriul cu focuri.

  31. & ,,La moara dracilor întodeuna doi încarcă doi descarcă” , ?

  32. ‘marii’ doctori din romanii vor fi impotriva acestui sitem..de esenta nord american
    nu vor mai putea lua spaga singuri…ca in prezent, neplatind nimic pentru technologia si facilitatile spitalicesti
    nu-i asa…sa fure toate lumea…ca e loc…bani spaga la ekg, CT, RMN, laborator…asistente, ingrijitor si bineinteles MARELUI DOCTOR ROMAN…ca a descoperit apa calda…si pe banii statului (adica ai amaritzilor), s-a ridicat din cipici la Hugo Boss…
    tot mamaliga intre dintzi au, marea lor majoritate
    totzi viseaza salarii ca in america…cu concedii, bani la negru ca in romanica..
    marea lor majoritate sint ‘vraci’ nu doctori…

  33. gigel, comentariul tau atinge o problema atat de trista! Meseria nobila!
    Din pacate, in domenii care ar trebui sa fie de excelenta au ajuns multi incompetenti.

  34. Acesta este adevaratul Cornel Nistorescu, pe care l-am admirat in tinerete! Reporter de teren de clasa internationala. Sa nu uitam ca este singurul ziarist ropman caruia americanii i-au publicat un articol despre 9 Septembrie in sute de publicatii de-a lungul Americii. Poate se regaseste pe sine…

  35. @ lili,.. Cazul nu este singular.. Mă intreb de ce este medicina de la Oradea Mare mai teribilă decât să zicem la Sf Constantin din Brașov ..N-am aflat de ceva ”specialități”..Poate or fi, dar nu se publică ca frauda celor cu autocarul cu hauriți.. De altfel in China nici un cancer nu se operează.. Există metode moderne de tratament. Dar,.. patrioții incă nu au aflat..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.