Consumul de energie electrică în primele șase luni

Consumul final de energie electrică în primele șase luni ale anului a fost de 26.372,1 milioane kWh, cu 4,4% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2022, resursele de energie primară au scăzut cu 2%, iar cele de energie electrică au scăzut cu 5,6% față de perioada similară din 2021.

Principalele resurse de energie primară au totalizat 16283,6 mii tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 334,1 mii tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Producţia internă a însumat 8788,5 mii tep, în scădere cu 499,1 mii tep faţă de perioada 1.I-30.VI.2021, iar importul a fost de 7495,1 mii tep.

În această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 32293,3 milioane kWh, în scădere cu 1927,7 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021.

Producţia din termocentrale a fost de 10587,8 milioane kWh, în scădere cu 111,8 milioane kWh (-1,0%), producţia din hidrocentrale a fost de 7702,1 milioane kWh, în scădere cu 2798,4 milioane kWh (-26,7%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 5194,8 milioane kWh, în scădere cu 123,6 milioane kWh (-2,3%).

Producţia din centralele electrice eoliene, în primele șase luni din 2022, a fost de 4009,1 milioane kWh, în creștere cu 597,0 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 954,3 milioane kWh, în creștere cu 85,5 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021.

Conform INS, consumul final de energie electrică în această perioadă a fost de 26372,1 milioane kWh, cu 4,4% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 3,7%; iluminatul public a înregistrat o creștere cu 12,3%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,3%.

Exportul de energie electrică a fost de 3078,9 milioane kWh, în scădere cu 508,4 milioane kWh.

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 2842,3 milioane kWh, în scădere cu 197,1 milioane kWh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

19 Comentarii

  1. „iluminatul public a înregistrat o creștere cu 12,3%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,3%.”
    Ciudat, se vorbește că și iluminatul public ar fi și un alt fel de power dump (știe cineva cum se numește în românește?), adică consum al excesului de putere din rețea, exces ce este periculos pt generatoare și consumatori.
    Ce alt rost ar fi avut creșterea iluminatului public azi cînd se dau de ceasul morții cu salvarea planetei?
    Gheșeftul e tare, plătim că se face curent cu tot cu exces, trebuie ca în orice clipă să fie cam 20% mai mult în rețea, și mai plătim odată că se consumă.

  2. Serios! Eu cred ca e mai mult de 14% pentru ca nu mai au cetatenii in majoritate bani sa plateasca! Doar cazematagii cu 8-10-14 camere mai tin consumul ridicat la curentul electric. O sa vedem ce pana corbului vor declara ca procent de reducere cand se va scurta ziua si creste noaptea pentru ca timpul de intuneric se va mari pana la 12-14 ore. In iarna geroasa vor scoate frigiderele din priza care se vor strica pentru un bec si caldura in casa. Cred ca vara ar trebui boicotate aceste servicii complice cu politicienii.

  3. nu ma insel, Ciolacu spunea ca niste martieni au vandut energia pana in 2023 de 10 ori mai ieftin iar acum o cumparam de 10 ori mai scump.
    Masa, dansul si lautarii, le plateste prostimea, ca s-a obisnuit.

  4. Iar reducerea consumului ar trebui sa duca la reducerea pretului energiei. Numai ca baietii destepti vor continua sa tina pretul sus, pentru a-si umple cat mai bine buzunarele. Ce se intampla acum nu mai e economie de piata, e dictatura preturilor facuta de cei care detin resursele. Pentru ca sunt lasati sa puna ce adaos doresc, oricat de mare. Iar statul subventioneaza energia, adica saraceste bagandu-le bani in buzunare, in loc sa le limiteze ratele de profit.

  5. „se vorbește că și iluminatul public ar fi și un alt fel de power dump”

    se vorbeste, consumul minim si constant este asigurat de consumul propriu al centralei, asa ca, centrala nu va merge vreodata „in gol”, fara sarcina.

  6. „consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 3,7%”
    Iar inflatia e de 14%
    Am facut o afacere buna, nu-i asa?

    (Inflatia cred ca e mult mai mare, multe produse s-au scumpit cu 100%, altele numai cu 50%)

    Resetati-va la 0(zero), ce va mai coditzi?

  7. Pei ce facem aici ? Asa ceva nu se spune,totul trebuie prezentat in culori roz ca ceva de bine la bobor.Pei ce ? Ori suntem leberali,Ori nu mai suntem.Pas cu Pas.A crescut ,,cifra de afaceri,,si veniturile incasate pe semestre.Toata afacerea ,,duduie,,pe castiguri mari,da nu se spune o vorba ca in fapt profitul mai mare e de pe carca consumatorilor si saracirea lor.Ghi-ni-on.In alte cuvinte totul e aratat ca e mai ,,bine,,sa platesti dublu,triplu ,,europeneste,,si sa faci economie la curent,pentru ca baietii dastepti sa faca profituri cat mai mari.Cum era aia bre ? Romania euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Pas cu Pas.Dragii miei rumani.Rumanii miei.Ghi-ni-on.Hi..hi..hi..La sparanghel tinerii miei frumosi si liberi.La sparanghel.

  8. Sunt unii ‘isteți’ care spun că dacă scade consumul o să scadá profitul furnizorilor, inexact, vor avea mai mult pentru export sau pentru ajutor nerambursabil (suportat de stat, adicátelea, noi) pentru Moldova.

  9. Ca sa înveți câinele cu lanțul întâi ii pui zgarda și tot liber se simte.Dupa,ii agăți lanțul de zgarda și îl lași cu el sa sa plimbe,nu face diferența.Cand l-ai legat de par nu schiauna,nu mârâie pentru ca deja este obișnuit cu lanțul și i se pare ceva normal.Exact asa se procedează cu populația dar putini își dau seama.

  10. pesedeul conduce astazi Romania, ai ramas blocat in 2020!
    Vezi la alegeri sa il alegi tot pe tizul matale!

  11. alte minciuni si manipulari ins. imi amintesc de epoca ceausista cand rodea graul si iarna. sa traaaaiti bineeee dr a ci tovarashi si pretini….

  12. Pretul la energie n-are legatura cu inflatia, toti distribuitorii de energie din RO sunt societati cu capital majoritar de stat: Electrica …, EON, ENEL, ENGIE, CEZ. Deci, energia a fost scumpita la ordin de catre guvernele globaliste ! Focul in padurile din Europa este pus de banii de la Davos, dar nu unde au aia vilele si fabricile.

  13. Stați liniștiți la locurile voastre să vedeți ce reduceri de consum va fi la iarna. Opera echipei câștigătoare liberale de a îngenuncheat Romania complet! Așa că trebuie sa plătiți când alegeți liberali olteni in frunte! Ce va pus chelea pe bat Ceausecu dar ce va pus Câțu cu străinii liberali aflați la vârful statului! Luați de la liberali și faceți ciocul mic! Mai puneți găină in plus pe voi daca mai vreti sa „viețuiți”!

  14. Bă. In 2009 l-ati ales pe Basescu si in 2010 PDL-ul lui. Finalitatea o stiti, imprumut FMI sa salvam bancile, taieri de salarii si mariri de taxe TVA 25%. Au migrat lichelele din PDL in PNL si voi i-ati votat, pe cei care au zis Vrem o Romanie dreaptă, ca afară, dar au făcut viața românilor un calvar. Pe aceia i-ați votat din nou și acum vă mirați că vi se zice să consumați gaz și curent de câți bani aveți în portofel. Cum portofelul e aproape gol în primele 2 săptămâni de la salariu, stai și înjuri clasa politică. Lasă că nu mai ies eu să votez lichelele astea. Să se ducă dracu să voteze. Și iar vor venii cei din diaspora să voteze masiv pentru salvarea Românuiei și a românilor, ca să pună la butoane PnDL-sti și USR-isti care in 2 ani mai fac 50 de miliarde datorie pentru furaciuni, mai fac un PNRR sa iesim la pensie la 70 de ani, să privatizeze sistemulde sanatate si educatie, etc etc. Bine că prostul de roman plateste de zece ani certificate verzi in facturile de energie, cu promisiunea ca vom avea un viitor ieftin si luminos, cu energie verde, baietii destepti s-au mufat, au luat miliardele, acum au privatizat piata si din 2-3 ture curentul ajunge sa fie la consumatorul final de zeci de ori mai scump ca pretul de productie. In sistemul energetic trebuie ras tot, statul care este si el un mare actor in jaful asta sa reglementeze atat de bine piata incat sa nu fie partas la jaf, ANRE este de fapt o sifonareala cu mii si zeci de mii de euro platiti clientelei politice.

  15. In 2022, cand ai atatea resurse de a obtine energie ieftina, sa vii si sa spui ca piata dicteaza pretul, adica sa faci din energie o joaca pe bursa, inseamna ca UE e proasta la pachet cu toti liderii ei mari din Franta si Germania. UE nu isi apara cetatenii si cand cetatenii saracesc si UE slabeste. Daca merg pe acest trend, UE va incepe sa se destrame, UK a facut-o deja, iar fiecare tara isi va face dreptate in babilonia asta a UE. Babilonie economica, educationala, culturala si orice palier afectat de anormalitate, prin lege. Cum se numeau inainte actele normative? DICTAT. Asa vor sa conduca tarile europei, prin dictate? Sa stim si noi la ce am aderat in 2002, prin referendum. Nu cred ca in Constituia Europei este trecut ca cetatenii UE sa fie condamnati la saracie in favoarea unor mari conglomerate bancare, energetice, retail, pharma etc

  16. Iluminatul public este asigurat și plătit de administrațiile locale. Adicătelea, pe înțelesul meu, dacă cetățeanul vrea să nu-și bage deștele în ochi, sau să-i pice, Doamne ferește, frun par în cap, să plătească taxe și impozite locale mai mari. Cu atât mai mult cu cât iarna, ziua e mai scurtă.
    Hai, căi bine.
    Și la cealaltă iarnă va fi lumină feerică… pe străzi. Că impozitele noi se bagă de la 1 ianuarie.

  17. Turbinele ce învîrt generatoarele de la termocentralele pe cărbune și, cred, cele pe petrol, nu pot fi oprite și pornite ușor. Ca să pornești o termocentrală pe cărbune de la rece e nevoie de zile.
    Doar cele pe gaz (turbină precum la avioanele cu reacție) și hidro pot fi pornite și oprite.
    Întrebarea rămâne: de ce azi cînd „salvăm planeta pe ultima sută de metri” ar arde mai multe becuri pe străzi în timp ce vor să ne țină-n frig în clădirele publice iarna și vara în toropeală?
    Întrebarea pentru cei ce gândesc, orice răspuns cinstit este binevenit: se poate folosi iluminatul stradal ca power dump (load dump)? Intensitatea luminii nu e constantă, se vede cu ochiul liber de multe ori. Uneori se aprind mai repede cît e lumină sau/și se sting mult după răsăritul soarelui.
    Oameni buni, ne-au omorît apropiații cu plan-demia prin proceduri gândit criminale, ne-au batjocorit mai rău ca pe niște animale, chiar nu-i credeți în stare să ne prostească dacă-i vorba de curent?
    Mihai Eminescu a spus-o în versuri acum 150 de ani: „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține/Nu-i ordinea firească ce ei a fi susțin”

  18. Serios! Inca o ‘campanie’ mincinoasa pentru ca, deja guvernul prin propriile firme, a sabotat economia tarii noastre prin vanzarea resurselor tarii! Luati de cititi si va convingeti: https://m.dcnews.ro/am-facut-o-mare-tampenie-am-vandut-energia-pe-anul-acesta-mircea-cosea-declaratia-lui-marcel-ciolacu-o-enormitate-cum-adica-un-guvern-al-romaniei-a-sabotat-propria-economie_883119.html
    Asta e si Romania educata, si Romania normala, si Romania distrusa pas cu pas! Dar avem guvern politic cu luxul, nesimtirea la purtator, cu detasarea totala de tara si de cetatenii romani indiferent unde ar trai!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.