Toader, despre recursul compensatoriu

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că legea privind recursul compensatoriu a pornit din mandatul trecut, Parlamentul fiind cel care a mărit numărul de zile de la 3 la 6, iar ordinul de ministru a fost întocmit pornind de la informaţiile primite de la comisiile din închisori.

„Legea cu privire la recursul compensatoriu a pornit din mandatul anterior.

Trei zile la 30 de zile, proiectul era cu eliberare condiţionată, parcursul legislativ a condus la suplimentarea de la trei zile la şase zile, din vocaţie la liberare condiţionată, considerate ca fiind executate”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Tudorel Toader a afirmat că au fost eliberaţi 529 de deţinuţi şi au dobândit vocaţie la liberare condiţionată 3.349.

„Comandanţii de penitenciar au ştiut ce au de făcut, au înţeles sensul legii, au înţeles că 6 zile se consideră executate, comisiile care au lucrat 90 de zile au făcut calcule şi în prima zi de intrare a legii au văzut cine trebuie eliberat şi cine nu.

Au fost eliberaţi cei 529, au dobândit vocaţie la liberare condiţionată -vocaţie nu însemană că sigur vor fi eliberaţi – un număr de 3.349. Aceia se vor adresa comisiei, dacă nu au şi început, se adresează instanţei de judecată şi judecătorul va aprecia dacă îi pune în liberatate”, a spus Toader.

Cât priveşte ordinul de ministru emis cu privire la noile condiţii din închisori, Toader a afirmat că acesta a ţinut cont de propunerile făcute de comisiile din penitenciare.

„Pentru punerea în aplicare a legii, comisiile din penitenciare au lucrat 90 de zile. În lege se prevăd care sunt criteriile pentru a considera un spaţiu necorespunzător.

Comisiile au făcut inventarierea acelor spaţii, le-au centralizat la ANP şi, pe baza muncii lor, au propus şi ministrul a emis ordinul de ministru pentru punerea în aplicare. Să nu îmi cereţi să fi dat ordinul la momentul adoptării legii, după care comisiile să lucreze pentru că ar însemna să tragi concluzia înainte de dezbateri, de argumente”, a precizat ministrul Justiţiei.

CSM precizează că a emis un aviz consultativ în cazul Legii recursului compensatoriu, prin care se prevedea o compensaţie de trei zile pentru fiecare 30 de zile executate, nu şase zile, aşa cum este în prezent, adăugând că proiectul de lege a fost, ulterior avizării, modificat în Parlament.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis o hotărâre, în noiembrie 2016, prin care a avizat favorabil cu observaţii proiectul de lege.

„În cuprinsul observaţiilor care au însoţit acest aviz consultativ Plenul Consiliului a apreciat că: „de principiu, măsura compensatorie propusă de art.1 pct.2 din proiectul de lege, nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate”.

În opinia Plenului „compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă, devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în spaţiul necorespunzuătior” ”, conform unui comunicat de presă al CSM.

În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. „În baza acestei legi, prin adăugirea celor şase zile (..) – au ieşit 529 de detinuţi. Nu credeam că impactul va fi atât de mare”, a declarat atunci Tudorel Toader.

Alţi 3.349 de deţinuţi au dobândit vocaţia la liberare condiţionată în cursul zilei de 19 octombrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Toate condamnarile date in ultimii 12 ani ar trebui ANULATE si suspendate toate instantele pana la reforma totala în justiție. Judecătorul trebuie sa judece după legi clare neinterpretabile, nu după cum ii explodează capul cuiva. Adică ce garanție are cineva ca un judecător judeca corect dacă are o problema în familie? Sau cea mai buna idee este sa nu mai existe judecatori, cel mai bine un program SOFTWARE. Calculatorul nu poate greși, plus ca nu s-ar mai cheltui inutil miliarde de euro pe niște impostori care mimează actul de justitie și care pe deasupra au puterea de a distruge viata oricui si nu au nici o răspundere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.