Fisură majoră în coaliție

Plenul Camerei Deputaților a votat, miercuri, retrimiterea la Comisii a Legii offshore dorită de PSD, la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor, susținut și de ALDE.

PSD a rămas astfel fără majoritate.

UPDATE: Prima reacție a lui Liviu Dragnea: ”PSD a fost de acord să se reîntoarcă la comisie legea ohhshore, pentru că se pare că nu se putea întruni o majoritate pentru a fi votată și dacă nu ar fi fost această majoritate ar fi picat propunerea și ar fi rămas în vigoare forma din vară. PSD își va susține poziția din Comisie. Există calcule și analize făcute de specialiști din finanțe. Cred că e nevoie ca toate discuțiile să fie transparente și transmise publicului larg pentru ca orice român să știe ce efecte are legea, pozitive sau negative”.

Liderul PSD a refuzat să comenteze declarația deputatului ALDE Varujan Vosganian, care a cerut prezența Guvernului la dezbaterile din Comisia de Industrii.

”Eu nu-s comentatorul ALDE. Fiecare grup parlamentar a avut o poziție pe care și-a susținut-o pe marginea acestei legi”, a punctat Dragnea.

UPDATE: Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, referindu-se la proiectul legii offshore retrimis la Comisii, că deputații partidului său care fac parte din Comisia de industrii au ”fost luați pe nepregătite cu serie de modificări prezentate la comisie în ultimul moment”.

”Am fost luați pe nepregătite cu serie de modificări prezentate la comisie în ultimul moment. Aceste modificări au indus colegilor mei un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor, pentru că ele nu au fost însoție de nicio notă explicativă legată de efectele financiare pe care le produc. Colegii mei vor un proiect care să reflecte echilibrat care să țină cont de interesele investitotirlor, de a aduce câștiguri pentru stat și de a exploata resursele României. (…) Avem resursă naturală care poate să asigure independența energitică a României pe termen mediu și lung. România poate să fie un actor principal. Prin urmare din partea MFP, a Guvernului așteptăm aceste evaluări care să permită membrilor Comisiei să adopte o poziție și cred că avem și datoria să explicăm cetățenilor români de ce e mai bună soluția cu 30% sau dacă e mai bine cu 20% de ce am redus la 20%”, a spus Tăriceanu.

UPDATE: Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a discutat, pe holurile Parlamentului, cu președintele PSD, Liviu Dragnea, cerându-i acestuia explicații și argumente în legătură cu Legea offshore. Conversația celor doi vine după ce deputații au votat, miercuri, retrimiterea pentru o săptămână a proiectul la Comisii.

„Am discutat despre Legea offshore și i-am spus că avem nevoie de explicații, avem nevoie de argumente. Într-o săptămână se poate clarifica. Urmează discuții. M-a întrebat (Liviu Dragnea -n.r.) ce s-a întâmplat și i-am spus că vreau și eu argumente, vreau cifre, niște proiecții pe termen lung, pentru că nu se poate, ieri la Senat a fost o variantă, astăzi este o altă variantă. De aceea am cerut retrimitere”, a declarat Kelemen Hunor, miercuri la Parlament.

Deputații au aprobat miercuri cu 210 voturi „pentru” și o singură abținere, retrimiterea Legii offshore la Comisii, cu termen de dezbatere o săptămână.

„Este un subiect extrem de sensibil. Au fost schimbări în ultimele două săptămâni și ar fi bine să înțelegem toate raționamentele, cifrele, și poate ar fi bine să amânăm o săptămână votul pe acest proieect de lege și să ne aduncăm toți liderii din Parlament și poate ajungem la o decizie consensuală. Solicităm retrimiterea la comisii pentru o săptămână”, a spus miercuri în plenul Camerei Deputaților, președintele UDMR.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Daniel Suciu, a fost de acord cu propunerea UDMR.

„Interesul PSD este ca legea să treacă în interesul național”, a spus acesta.

Disensiunile PSD – ALDE au început încă de marți

Votul în plenul de miercuri vine după ce comisiile reunite ale Camerei Deputaților au adoptat, marți, în ședință comună, raportul privind Legea offshore, care stabilește modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cu noi amendamente.

Miercuri, 3 octombrie, Camera Deputaților ar fi trebuit să dea vot final la legea cu cea mai mare miză financiară din istoria țării. PSD a avut sprijinul UDMR în Comisiile pentru industrii, pentru buget şi pentru administraţie de la Camera Deputaţilor, însă miercuri formațiunea lui Kelemen Hunor s-a răzgândit. PSD nu a avut în schimb susținerea aliatului ALDE încă de marți.

Marți, în Comisii, deputații PSD au propus și au adoptat schimbarea modului de impozitare a veniturilor suplimentare obținute de investitori prin Legea offshore, în vreme ce partenerii de la ALDE au părăsit ședința de marți.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a părăsit dezbaterile Comisiilor pentru industrii, pentru buget şi pentru administraţie de la Camera Deputaţilor pe marginea legii offshore pe motiv că nici un reprezentant al Guvernului nu a prezentat un punct de vedere legat actul normativ care urmează să reglementează extracția de hidrocarburi de pe platoul românesc al Mării Negre și că nu s-a făcut niciun studiu de impact. În plus, oficialul ALDE a criticat PSD că vine cu amendamente despre care nimeni nu știe nimic. „Noi cei de la ALDE nu vom vota în niciun fel și nici nu vom vota. Pentru mine este cu totul straniu că niciun reprezentat al Guvernului nu are niciun punct de vedere. Chiar mă întreb dacă Guvernul a dat bir cu fugiții, cu cine ați lucrat aceste amendamente? Nu s-a întâmplat să se facă o astfel de lege fără calcularea unui impact bugetar. Este cel puțin ciudat. E straniu că votăm o lege cu atâtea modificări la o lege pe care am votat-o acum două luni. Cât de serioși suntem dacă după două luni avem atâtea modificări. Nu am primit niciun răspuns la evaluarea resurselor. ALDE nu participă la această dezbatere care mie mi se pare o improvizație. Pe aceste argumente, vă rog să-mi permiteți să solicităm în plen retrimiterea în comisii”, a declarat Vosganian, înainte să părăsească ședința condusă de Iulian Iancu, PSD. Reprezentanții ALDE au sosit la ședința Comsiilor reunite cu o întârziere de două ore. Vosganian nu a fost singurul membru ALDE care a criticat atitudinea PSD. Andrei Gerea, fost ministru al Energiei, a declarat marți seara că „cineva nu dorește ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă și se dorește practic continuarea importurilor de gaze din Rusia. „Practic noi închidem, nu mai dăm nici o șansă exploatării din Marea Neagră”, a spus Gerea.

 Miercuri, Varujan Vosganian a declarat, în plen, că formațiunea sa a fost de acord cu retrimiterea la comisii a legii offshore pentru ca Guvernul să își „asume foarte clar” orice modificare și că ALDE nu vrea concesii pentru investitori, ci un dialog corect cu aceștia.

„Motivul pentru care ALDE a fost de acord cu retrimiterea la comisie nu are nicio legătură cu faptul că nu dorim să votăm această lege. Deci vă spun de acum că ALDE doreşte să voteze această lege şi orice declaraţie că această lege vinde resursele României este un avantaj pentru cei care nu vor ca România să aibă un loc mai important în Europa să fie un actor în ce priveşte energia, să fie respectată şi să fie un interlocutor în Europa. Cei care nu doresc această lege vor ca România să păstreze un rol secundar şi vor ca Marea Neagră să nu mai fie o mare ci să fie un lac expus influenţei unor mari puteri. Să fie limpede, această lege confirmă suveranitatea României şi în nici un caz nu pune România între o situaţie nefavorabilă. Vă rog să ieşim din complexul unei naţiuni mici care tot timpul are impresia că cineva vrea să o fure”, a afirmat Varujan Vosganian, în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, după retrimiterea la comisii a legii offshore.

Acesta a spus că parlamentarii au nevoie de mai multe informații pentru a putea să voteze legea.

„Motivul pentru care noi am solicitat această amânare este următorul. Unu: doresc ca Guvernul să îşi asume foarte clar orice modificare. Doresc în acelaşi timp să mă încredinţez că orice modificare nu ştirbeşte stimularea investitorilor de a continua dezvoltarea, adică aş vrea să ştiu că a existat o consultare cu investitorii. Nu concesii către investitori, dar un dialog cu investitorii. Când cineva dorește să investească câteva miliarde de dolari pe teritoriul României, el merită acest minim respect al dialogului. În al treilera rând, când vorbim despre interesul statului român el trebuie definit, trebuie să ştim exact care sunt resursele pe care le avem de concesionăm, care este ordinul lor de mărime, să ştim în acelaşi timp care este nivelul investiţiilor pe care le vom deduce în stimulentele de natură fiscală, să ştim în acelaşi timp unde se întâlneşte interesul statului român cu interesul investitorilor fără a ştirbi nici una nici cealalta”, a completat Vosganian.

Liderul deputaților ALDE a adăugat că la noile discuții din comisii, Guvernul trebuie să își asume amendamentele, iar ANRM trebuie să prezinte harta concesiunilor.

„Și în ultimul rând trebuie să dăm dovadă de seriozitate. Noi încredințăm investitorii că vom avea stabilitate fiscală și legislativă. Cum îi convingem? În primăvară, în Senat, am avut o versiune, în iulie în Camera Deputaților am avut altă versiune, în Senat acum trei săptămâni am avut a treia versiune, acum în Camera Deputaților venim cu a patra versiune. Când am știu exact ce avem de făcut. Rog, până săptămâna viitoare, Guvernul să-şi asume amendamentele. ANRM să ne prezinte exact harta concesiunilor să ştim exact ce votăm. Iniţiatorii amendamentelor să completeze ultima coloană pe care se justifică amendamentele. Să avem o discuţie preliminară la nivel de expertiză, ALDE are şase foşti şi actuali miniştri ai energiei care sunt dispuşi oricând să participe la această discuţie şi vă încredinţez că ALDE doreşte ca România să treacă și România să facă parte din cortexul energetic al Europei”, a menționat Vosganian.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, că va discuta cu colegii de la ALDE, pentru ca ulterior să fie stabilită o formă finală a legii offshore, una care să permită un câștig cât mai mare la bugetul de stat.

„Nu am fost prezent (marți – n.r.) la comisie. O să am o discuție cu cei de la ALDE, cu cei de la comisie, și vom vedea care va fi forma finală a legii. O să prezint calculelor mele colegilor din comisii și după aceea vom lua o decizie. Formula care se va vota la Camera Deputaților să fie o formulă care să permită ambelor părți să fie cointeresate. Noi să avem un câștig cât mai mare la buget și nu numai, pentru că pot fi efecte care nu se pot cuantifica la buget. Nu uitați ca acea prevedere care obligă la desfacere pe piața internă a cel puțin 50 % din producție înseamnă și un efect în sensul că România nu va mai fi obligată să cumpere din zone în care prețul nu este automat impus”, a precizat ministrul Finanțelor .

Petroliștii care investesc în Marea Neagră au amenințat că vor renunța la operațiuni dacă se mențin nivelurile de taxare și diminuarea facilităților din proiectul de lege offshore aprobat de deputații din Comisiile pentru industrii, pentru buget şi cea pentru administraţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8543 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Ce bine ar fi sa renunte petrolistii astia la gazele noastre!, dar pana acum nu s-a vazut vreun caine sa fuga de la macelarie!

    • Grecu Tariceanu, armeanu Vosganian si ungurul Hunor vor sa vanda gazele Romaniei pe nimic.

  2. „Eșec major al PSD în Camera Deputaților: Forma legii offshore propusă de Liviu Dragnea a fost restrimisă în comisii/ ALDE și UDMR au refuzat să o voteze/ Este pentru prima oară când PSD rămâne fără majoritate”Clanul ALDE + UDMR au tradat PSD in favoarea capitalului strain!Astia ne conduc,niste prosti penali din PSD si niste canalii ALDE + UDMR!

  3. Traian Băsescu ‘DĂ DIN CASĂ’ – Ce interese SEPARATE au Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu în scandalul pe Legea offsore.

    Fostul președinte al României, Traian Băsescu, se implică în scandalul pe Legea offshore.
    După ce astăzi la presiunea ALDE și UDMR legea a fost retrimisă în comisii pentru dezbatere, Traian Băsescu a reacționat dur pe Facebook.

    „Dar interesul României ?
    În Parlamentul României este o bătălie fără menajamente pentru Legea offshore care vizează taxarea extracţiei de gaze din Marea Neagră.
    „Atleţii” bătăliei sunt Dragnea şi Tăriceanu.
    Tăriceanu vrea taxe cât mai mici pentru a-şi satisface clientela şi a răspunde pozitiv loby-ului OMW şi EXXON, în timp ce Dragnea,supărat că nu a fost dus în America, se răzbună şi introduce taxe care fac practic necompetitive pe piaţă gazele româneşti din Marea Neagră favorizând astfel GAZPROM.

    În această dispută purtată de cei doi aranjori prin servitorii de meserie Iulian Iancu pentru Dragnea şi Varujan Vosganian pentru Tăriceanu, lipseşte un element esenţial: INTERESUL ROMÂNIEI .

    Mă întreb, de unde până unde, deciziile în privinţa unui subiect precum resursele de gaze ale ţării sunt gestionate de doi preşedinţi de partide sau de preşedinţii celor două camere.

    Unde e Guvernul, unde sunt specialiştii, unde e interesul României”, scrie Băsescu pe Facebook.

  4. D-le Tariceanu ati concesionat prin HG in ultimile zile ale mandatului de premier perimetre de petrol si gaze din M. Neagra catre Sterling Resources Lmd?
    De ce nu nai puteti dormi de grija companiilor? Va deranjeaza dl. Comision? Intreb numai.Nu stiu,doar intreb.

  5. Dragnea a incasat-o azi in Camera Deputatilor. Nu a mai avut majoritate si in loc sa supuna legea la vot in plen i-a ordonat lui ciordache sa trimita legea inapoi in comisii pentru a nu se face de ras. E clar ca Dragnea este istorie, daca referendumul e validat i se va da doar o bula de oxigen pentru a-i prelungi agonia!

  6. Le-au calculat EXON … -pragul de rentabilitate-! sotiei OMV! Romanii sunt plecati din tara, nu exista! Dinu Paturica impachetat! a avut si el un prag de rentabilitate, al sau personal in energie! si in final … s-a dus…. cu tot cu el! Uitase si el de natiunea romana ale carei resurse le manipula! Se vor duce si astia… in curand! Vor fi ei insisi OffShore!

  7. ALDE se joaca cu focul. Erau pe trend … in urcare. Suntem foarte atenti la ce urmeaza. Si nu vom uita ce sustin. Noi nu votam visceral. Asa cum i-am taxat pe pnl , voiam sa trec la alde cu simpatia, nu voi ierta o tradare a intereselor. Si voi lupta, cum pot eu sa explic prietenilor si cunostintelor cum s-a aliat pnl cu usr si cu alde sa treaca o lege impotriva romaniei

  8. Se vede de departe. Curios ca aici interceptarile nu au functionat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.