Se înființează hub gazier în România

Înființarea unui hub gazier în România, unde să se tranzacționeze gaze produse local și importate, se hotărăște la finalul acestei luni.
Transgaz, ca operator al sistemului national de transport, merge cu acest proiect în AGA ce va avea loc la sfârșitul acestei luni și care este parte din  Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în perioada 2020 – 2029, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de euro. România hub gazier este un proiect care presupune „construirea unei noi viziuni asupra pieței gazelor naturale, aceea a construirii unei piețe libere, lichide, responsabile, atent supravegheate, dezvoltând modalități de susținere a clienților vulnerabili, unic dispecerizate pentru prevenirea crizelor în situații excepționale și total integrate în Uniunea Energetică Europeană”.
HUB-ul presupune regândirea tuturor activităților din sectorul gazelor naturale într-un singur scop, acela de a facilita tranzacționarea gazelor naturale cu scopul obținerii celor mai bune prețuri și a asigurării calității serviciului de transport gaze naturale.  Aceste centre de tranzactionare sunt situate în centrul rețelelor de transport gaze naturale: conducte de transport gaze naturale, sisteme de înmagazinare gaze naturale, terminale de gaz natural lichefiat (GNL) etc. și sunt utilizate ca puncte centrale ale prețurilor pentru gazul natural.
Dezvoltarea unui hub de gaze naturale presupune: existența unei rețele de conducte de transport gaze naturale și depozite de înmagazinare gaze naturale care permit tranzacționarea cantităților de gaze în scurt timp; existența surselor diverse de aprovizionare cu gaze naturale: producția internă, importuri prin conducte de interconectare, transporturi de GNL de peste mări; existența unei piețe puternice pentru consumatorii de gaze naturale cu interese concurente de cumpărare (de la consumatorii casnici, până la cei industriali) este considerată de asemenea crucială pentru dezvoltarea unei piețe diverse; existența unui regulament care să permită participanților autohtoni și străini să tranzacționeze și să acceseze conductele de transport și instalațiile de depozitare este, de asemenea, considerat ca fiind esențial pentru crearea unui hub de gaz. Participanții trebuie să știe că pot avea încredere într-un guvern care să nu intervină atunci când prețurile merg împotriva intereselor locale; existența, în primele etape ale dezvoltării unui hub comercial, a unei aprovizionării excesive cu gaze naturale pentru a permite schimbul de mărfuri în volume semnificative.
Dezvoltarea unui HUB GAZIER REGIONAL în România implică efortul comun al tuturor părților implicate: guvern, autorități, instituții europene și naționale.
Ce punem pe masa
Potrivit Transgaz, România are cea mai mare piață gazieră din regiune și cea mai mică dependență de importuri, înregistrează 80% din producția din regiune (noi resurse din MN). România se bucură de o poziție geostrategică fiind localizată pe importante coridoare de transport între piețele bine dezvoltate din centru Europei și sursele de aprovizionare din SE Europei. România dispune de depozite de înmagazinare bine dezvoltate și de interconectări cu Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Moldova. Se preconizează o creștere cu 53% a cererii de gaze naturale la nivel regional până în 2035 (de la 26 mld.mc/an la 49 mld.mc/an RO,GR,SRB,BG).
Nu există nici un HUB gazier în SE Europei. Regiunea Balcanică nu dispune de nici un Punct de Tranzacționare (PT) (cele mai multe din cele 17 PT sunt localizate în N și V Europei).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1087 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Voi vreti hub gazier in Romania, dar stapanii vostri de la Evropeiskii Soiuz ce zic? Cred ca iar vom avea niste sute de milioane de euroi pierdute prin investitiile Transgaz! Ca la romani oricum nu ajunge gazul!

  2. Nu avem strada asta, „hub gazier”?Sa fie botezate urgent 1-2 strazi din Ciorogarla ,poate e vreun scriitor celebru si noi nu stim..

  3. „hub” am înțeles, deși e barbarism, dar „gazier”? De ce nu „găozar”?

  4. Lasa ca intervine Germania si Austria si se face hub in Austria cu gazele noastre. Asa e cand ai guvern marioneta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.