Szijjártó apără Gazprom și atacă Bruxelles-ul de la București

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, a ținut o comunicre, la Romanian Gas Conference 2023, de la București, în care a ținut partea gigantului rus Gazprom și a atacat Bruxelles-ul, deși Ungaria este membră a UE și NATO. Budapesta, potrivit acestuia, respinge orice fel de abordare politică sau ideologică a problemei aprovizionării cu energie în Europa, răspunzând astfel criticilor frecvente la adresa Guvernului Viktor Orban cu privire la relația comercială dintre Ungaria și Gazprom, mai ales după agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei.

Oficialul maghiar a vorbit în cadrul unui panel deschis de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, care a afirmat că decarbonarea industriei energetice a UE nu poate fi făcută exclusiv cu energie regenerabilă intermitentă, eoliană și solară, fiind nevoie și de producție constantă în bandă, pe bază de gaze și nucleară. Cu o zi înainte, Burduja anunțase că statul român va cere Comisiei Europene modificarea actualului draft de legislație UE de înăsprire a normelor privind emisiile de metan, arătând că România va suporta cele mai mari costuri dintre toate statele Uniunii.

″Am venit la București cu speranța, întărită acum de introducerea lui Sebastian (Burduja – n.r.), că raționalitatea poate fi o bună bază de dialog. Aș dori să încep prin a enunța evidența că noi, în Ungaria, privim problema aprovizionării cu energie ca pe o problemă ce ține de realitatea fizică. Respingem orice fel de abordări care încearcă să formuleze problema aprovizionării cu energie în context politic sau ideologic. În Ungaria, noi considerăm că răspunsul la întrebarea ″De unde cumpărăm gaz?″ este determinat 100% de infrastructură. Atâta vreme cât este imposibil să transporți gaze în rucsac, rețeaua de conducte va decide de unde cumperi gaz. Nu acceptăm ideea că decizia referitoare la de unde cumperi gaz reprezintă o declarație politică. Nu, nu este o declarație politică″, a spus Szijjártó.

Conform acestuia, planurile Ungariei de a-şi întări infrastructura de energie în scopul diversificării resurselor s-a lovit de refuzul Bruxellesului de a contribui financiar, astfel că interzicerea oricărei surse de energie este o utopie.

“Noi ne uităm la stabilitatea furnizării şi respingem orice context politic. Accesul nostru la gaz este determinat 100% de infrastructură. Conductele determină de unde aducem noi gazul, nu declaraţiile. Nu este o dezbatare, este vorba de infrastructură. Furnizarea de gaze este acum supra-politizată la nivelul UE şi idealizată. A interzice orice sursă de energie este o măsură iraţională. Trebuie să revenim la realitate. Politica nu poate fi peste infrastructură, peste conducte. Este un drept suveran al statelor europene să îşi facă micul de energie aşa cum vor”, a spus Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului, Ungaria.

El a acuzat Bruxellesul de blocarea accesului de finanţare în vederea dezvoltării infrastructurii Ungariei.

“Faci diversificarea când ai un surplus de resurse, ceea ce nu este cazul nostru. Cel mai mare obstacol este Bruxelles-ul în sine. Realitatea noastră este că dacă noi ungurii am vrea să adaugăm volume mari, trebuie să ne uităm în est, la Turcia, Azerbaidjan, Qatar. Vrem să cumpărăm, dar problema este capacitatea limitată din Sud-Estul Europei. Dacă nu creştem capacitatea regiunii pentru noi diversficare nu este posibilă. Când ne ducem la Bruxelles şi le spunem ajutaţi-ne cu resurse financiare să creştem capacitatea, răspunsul este nu pentru că ei cred că gazul nu va fi în 50 de ani. De unde ştii ce se întâmplă în 50 de ani?”

Oficialul ungur a mai precizat că ţările din regiune trebuie să colaboreze, mulţumind României şi Azerbaidjanului pentru sprijinul acordat.

“Ţările din regiune trebuie să lucreze mai aproape, să-şi unească foţele şi să crească capacitatea interconectorilor. Nu trebuie să uităm că declaraţile politice nu încălzesc casele. Avem nevoie de gaze. Dacă facem politică din gaze, nu vom avea nici gaze, nici securitatea alimentarăii. Vreau să îmi exprim aprecierea către România şi Azerbaijan pentru că acestea sunt şările care fac multe pentru regiune”, a mai declarat oficialul maghiar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4599 Articole
Author

9 Comentarii

  1. De ce sa ataci un „agent economic”, ca asa zice una neintrebata ? Prostia a ajuns lege in UE ?

  2. nu merge deloc bine treaba în maica rusie așa că l-au scos la înaintare pe hidrocefalul ăsta cu față de copil.

  3. Cine ți-a spus că te chiamă Mitică, doar tu n-ai memorie dacă ești acefal?

  4. Place sau nu, demnitarul maghiar are dreptate. Esenta este in afirmatia ,,declaraţile politice nu încălzesc casele”. Ca Ungaria ar papa ca pe paine Transilvania, este o alta discutie.

  5. Titlul articolului este unul cat se poate de tendentios si manipulator, deoarece in discursul ministrului nu am regasit cuvantul ”Gazprom”. Din cate stim, aprovizionarea cu energie in cazul unor state UE nu cade sub incidenta sanctiunilor impuse Rusiei, deci, d-le autor, mai usor cu pianul pe scari. Nu numai Ungaria cumpara, de nevoie, gaz sau combustibil nuclear rusesesc, ci si Austria, Polonia, Spania, Cehia, Slovacia, Franta, SUA etc. (Poate chiar si noi.) Ca sa nu mai vorbim de restul tarilor non-europene. Deci, unde este obiectivitatea jurnalistica?

  6. Dar unde-i românu.. Evident romania nu are politicieni a căror voce să se audă.. Clar. Ungaria este o forță în zonă și se impune.. Românu stă ca ghiocelu și așteaptă comenzi..

  7. @ „Mitică”, 08 nov. 2023 la 12:23
    Mitică-Minte-Mică, știi de ce Miticistanu’ a fost în tot timpul istoriei sale ultimu’ în Europa? Aaaa, stai, să nu greșesc: Albania a fost ultima, Miticistanu’ a fost penultimu’…
    Știi de ce?
    Pentru că „frumoasă țară, păcat că-i locuită”……[Rumburak]

  8. Bine ca nu este si la noi dictatura ca in Ungaria, ca altfel politicienii nostrii patrioti nu mai puteau vinde tara pas cu pas

  9. O chestie interesantă.. Aud in presă, mai ales la radio cum unii ”jurnaliști” cu audianță,(?) sunt deranjați de faptul că Ungaria investește in romania, că oferă locuri de muncă, că renovează biserici, școli, castele și clădiri istorice, evident cu scopul ca ”vre-odată” tansilvania va fi iarăși a Ungariei.. Păi nu cred că cineva a auzit din gura vre-unui politician maghiar vorbe de pretenții teritoriale..Teama de harta istorică a Ungariei nu este decât o lașitate a unora.. Și pe deasupra Ungaria nu este investitor de genul Bechtel, sau OMV, sau Schweighofer, sau un Gabriel Resources Ltd…de tâlhari autohtoni să nu mai povestim..Deci isteții patrioți ar tebui să se muște de limbă..sau de ochi..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.